2 entry daha
  • trt kurumunda yapim-yönetim ya da yapimci yönetmen olarak adlandirilan prodüktörlük komple bir ürün olarak sunulmaktadir. prodüktörsen hem yapimci hem de yönetmensindir orada. yapimda ve yönetimde emegi gecen arkadastir prodüktörler. tabii ki görüntü yönetmenlerini de unutmamak lazim. ayrica eskinin stüdyo sefi simdinin stüdyo yönetmeni oldugundan, yönetmenlik ile stüdyo yönetmenligi karistirilmamalidir. prodüktörlük; sinema, televizyon, radyo programciligi, belgesel, müzik, video-klip, reklam vs. seklinde ayrilmasi teoriden ibaret olsa da, pratikte uzmanlasmanin yadsinamayacagi ama birimler arasi özel ehliyetin gerekli olmadigi bir meslek dalidir. kurgu masasinda harcanan vakitler ömür törpüsüdür. koltuk altinda tasinan takoz betacamler ise bu isin erbaplarinin vaz gecilmez aksesuarlaridir. ha bir de yönetmen sakali vardir ki kimisine karizma katar.

    prodüktörlerin cogu, kamera önünde olmaktansa, kamera arkasinda olmayi daha cok sevdigini söyler. bu durum cogunun meslek seciminde etkili olmustur. ama zaman zaman iclerindeki o karsi konulmaz ekranda gözükme istegine engel olamazlar. sözüm belgesel yönetmenlerine daha cok. bu istek cogunlukla ses (soru yöneltme olur bu genelde), el (herhangi bir nesneyi tutma veya isaret ederek kameraya gösterme yani bir nevi el mankenligi) ve muhtelif figüranlik (ancak bu yapilirken yüz gözükmez, kisi kendini daha sonra izlerken kiyafetinden tanir ve ese dosta "aaa bak su kareli gömlekli benim" demekten zevk alir) deneyimleri ile kimseler hissetmeden bastirilir.

    trt zaman zaman yardimci prodüktör kadrolarina sinavla eleman (kamu personeli) alimi yapmaktadir. bu zaman zaman kavrami göreceli olup (10 senede bir) daha cok kurum ici gecisler ve atamalar agirliklidir. personel alim yönetmeligine göre dört senelik herhangi bir fakülte mezunu diger sartlari da saglarsa (kpss, kurum mülakati...) kurum elemani olabilmektedir. yardimci prodüktörlük ve diger birimlerde görev alacak personel kurum ici bir egitime tabii tutulur.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap