193 entry daha
  • "avatar : the way of water" , tek kelimeyle mükemmel! üniversiteyi beraber okuduğunuz iyi bir arkadaşınız var. o kişiyle en son mezuniyet balosunda görüştünüz. kendisi 13 yıldır avustralya'daydı. memlekete eş/dost ziyareti için 3 haftalığına dönmüş. siz bu insanı 13 yıl sonra yüz/yüze görüyorsunuz. orta yaşa gelmiş, evlenmiş, çocukları olmuş. geçen seneler o'nun yüzündeki gülümsemeden hiçbir şey eksiltmemiş. hala melek gibi biri. işte bu insanın hayatınıza kattığı değer gibi, serinin ikinci filmi de, aynı bu şekilde beni mutlu etti. eski bir dost ile, o çok özlediğim muhabbeti saatlerce yaptım. ömrümün en mutluluk verici 3 saatlerinden biriydi.

    avatar the way of water , çok başarılı bir devam filmi. 2009'da yayınlanan ilk film, o dönem için ne kadar anlam ifade ediyorsa, 2022'de yayınlanan ikinci film de, zamanın ruhuyla, izleyicide aynı etkiyi bırakıyor. 70 yaşına merdiven dayayan james cameron'ın, hala eli sıcak. formundan hiçbir şey kaybetmemiş. bu etkileyici performans, benim gibi o'nun filmlerine hayran olanlara, aslında hiç de sürpriz olmayan bir başarı. filmi izlemeden önce şundan emindim; cameron asla içine tam olarak sinmeyen bir işe imza atmaz. hollywood'un dünya alemine kazandırdığı en büyük projelerin adamı, bu sefer de sevenlerini hayal kırıklığına uğratmıyor. kendisinin 100 yaşına geldiğinde bile, film çekebilecek enerjiyi bulacağını düşünüyorum. çünkü bu adam, kesinlikle sıra dışı bir karakter.

    ilk avatar'ı çok seven biri olarak, serinin devam filminin de, niçin çok başarılı bir devam filmi olduğu hususunu, maddelerle anlatayım. (filmi henüz izlememiş okurların, istemeden de olsa keyfini kaçırmamak adına, yazıda spoiler bulunmayacaktır)

    **** yeni avatar'da yaşanan makas değişimi : bilim kurgu tonunun düşürülmesi, buna mukabil fantastik sinema ögelerinin, inanılmaz bir başarı ile artırılması. evet bu film fazlasıyla güzel bir fantastik hikaye. tamamı cameron'un alameti farikası "görkemli aksiyonla" doldurulmuş, olağanüstü estetik anlayışla çekilmiş, fantastik bir film bu.

    **** şiir gibi görsellik : dünyada görüp görebileceğiniz, mavi ve yeşilin en güzel tonlarını bu filmde deneyimleyeceksiniz. bizim için çok özel olan, o çok sevdiğimiz "turkuazı" da içinde barındıran bu muhteşem renk paleti, filmin tamamına dağılmış. insanda bir süre sonra, haz verici renk sarhoşluğuna yol açıyor. buna bir nevi "color porn" da diyebilirsiniz. sinemada izlenmediğinde, izleyici için hiçbir anlam ifade etmeyecek bu film, beyaz perdeye yansıyan tüm görkemiyle, seyircisini tam anlamıyla mest ediyor.

    **** hikayenin daha fazla katmanlı hale gelmesi : bu filmde aynı üst metinde yürütülen, toplamda 4 alt hikaye var. hikayelerin hepsi filmin sonuna doğru paralel hale getiriliyor ve serinin diğer filmleri için yeni yollar açılıyor. dolayısıyla kurgusu çok zahmetli olan bu filmin, serinin devamı için ne kadar hayati olduğu ortaya çıkıyor. filmde yakalanan başarı, yapım ekibinin elini daha da kuvvetlendirecektir. dolayısı ile film serisinin 3 filmle bitirilmesinden ziyade, 5 filmin de eksiksiz olarak ve planlanan zamanda vizyona girmesi ihtimali, kuvvetlenmiş bulunuyor.

    **** teknolojisinin dudak uçuklatması : film, aslında çok zor olan suyun resmedilmesini olağanüstü güzellikte sağlıyor. su altı yaşamda deneyimlediğimiz o baş döndürücü canlı yaşam formlarının çeşitliliği, karşımızda duran teknolojinin, ne kadar ilerlediğini bize kanıtlıyor. su altı sahnelerinde, okyanustaki yaşam formlarının, 3d animatörler tarafından dünyadaki benzerlerinin farkılılaştırılması ile oluşturulmuş "pandora su altı habitatı" inanılmaz bir deneyim sağlıyor. bakın bunu avatar dışında hiçbir film, ya da cameron dışında hiçbir yönetmen size yaşatamaz.

    **** filme dahil edilen yeni karakterler : avatar suyun yolu, baya baya pandora'daki z kuşağını hatta alfa kuşağını anlatıyor. hikayedeki karakterlerin neredeyse yarısından fazlası teenager ya da daha küçüklerden oluşuyor. gençlik enerjisinin fazlasıyla yansıdığı film, gençlere sorumluluk veriyor ve o karakterlerden filmi sürüklemesini bekliyor. bu madde bizlere, cameron'un "klasik boomer hikaye anlatıcısı" olmadığını da kanıtlıyor. bunun yanı sıra, bebek na'viler o kadar tatlı ki, sevimliliklerini kelimelerle tarif etmek çok zor.

    **** filmin duygusallık dozunun yüksekliği : filmin duygusallık seviyesinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim. kadın izleyicilerin filmi, erkeklerden daha da çok seveceğini düşünüyorum. yönetmen filmin yapısını oluştururken, duygusallığı ilk plana almış. film, başından sonuna kadar ailevi değerlere vurgu yapıyor. anlatılan her ne kadar fantastik bir hikaye olsa da, filmin bu maneviyat tonunun, kadınların gönlünü kazanacağı aşikar.

    **** referans alınan muhteşem filmler : film, içerisinde bir çok yapımdan referanslar barındırıyor. tespit edebildiklerimi tek tek yazayım;
    the lion king, moby dick, life of pi , kaze no tani no nausicaa , titanic, apocalypse now, the wizard of oz , aliens, moana, in the heart of the sea , free willy, pocahontas , avatar the last airbender, tonari no totoro , finding nemo, star wars episode vi - return of the jedi, predator

    avatar the way of water filmi, sinemanın insan hayatındaki en mutluluk veren sosyal aktivitelerden biri olduğunu, tekrar bizlere hatırlattı. sadece bunun için dahi cameron'un bu dev projesi, büyük bir alkışı hak ediyor. filme, yakın tarihte gireceği oscar yarışında başarılar diliyorum.
598 entry daha
hesabın var mı? giriş yap