322 entry daha
  • cumhuriyet tarihinde sadece atatürk zamanında enflasyon oranları düşük seyretmiş, hatta dünyada bile az raslanacak bir örnekle %-25 i bile türkiye görmüştür. üstelik bu oranları dünyayı sarsan 1929 ekonomik krizi zamanında yakalamıştır.

    1924-1938 enflasyon oranları

    peki nasıl olduda ondan sonraki hükümetler bir türlü indirememiştir. nedenini atatürk öldükten sonra ismet inönüye sorduklarında;

    .....öyle ki, enflasyonsuz para politikası cumhuriyet tarihinde sadece atatürk zamanında uygulanabilmiştir. hükümet olarak yılda iki kez ödeme yapamayacak duruma düştüğümüz olurdu. gider konuşurdum. birkaç milyon liralık emisyonun bizi ferahlatacağını anlatmaya çalışırdım. atatürke bir defa bile "evet" dedirtemedim."

    vergi harici, karşılıksız para basıp bunu dolaşıma sokarsanız (memur maaşları, devlet ödemeleri, ucuz kredi, vs..) herşey sabit kalsa bile (dolar kuru, emtia fiyatları) talep enflasyonuyla herşeyin fiyatı yükselir. bu tür enflasyon yaratma devletlerin halktan çaldığı en büyük gizli hırsızlıktır, bu hırsızlığı bir tek atatürk yapmamıştır!
273 entry daha
hesabın var mı? giriş yap