1037 entry daha
  • cocuklar sunlari da not alin.

    1 kilo toz seker alkolu %1,6 arttirir. (23 litrede)
    100 gram toz seker ise 0,16 alkolu arttirir. (23 litrede)

    bazi sitelerde sade malt ozutu satilir. 1,2kg ya da 1,5kg olarak. bunlar da alkolu 1,6 arttirir yani toz seker yerine malt tadi daha cok olsun diye kullanabilirsiniz. neden 1,2kg ve 1,5kg olarak ayri demeyin. ayni etkiyi gosterirler.

    simdi sunu sorabilirsiniz. neden seker degil de sade malt ozutu? cunku sekerle kuracaginiz biralar daha govdesiz olacaktir. neticesinde bu bir bira. serbetciotu aromasi ve malt tadi olmasa zaten bira denmez buna. he ben govdesiz, hafif seviyorum diyorsaniz sekerle kurarsiniz bu bir tercih. sekerle kurulan kitler daha berrak olacaktir. sade malt ozutu eklerseniz biranin rengi koyulasacaktir. bir de sade maltozutu icinde mayanin ihtiyaci olan vitaminler vs. var. hard seltzer yapanlar bilir, eger maya besini vs eklemezseniz (seltzer su, seker, maya ile yapilir en basta, sonra limon suyu vs ne istersen eklersin) fermantasyon duruyor genellikle. cunku mayanin tuketecegi seker var ama saglikli cogalmasi icin gereken diger maddeler sekerin icinde yok.

    alkol hesabi icin de original gravity - final gravity x 0,13125 gibi seyler gorursunuz. ben bu olcumu kolaylastirdim kendimce.

    mesela;
    og - 1054
    fg - 1010
    aradaki fark - 44
    alkol hesabi - 44 / 7.62 = 5,77 vol

    onun bunun modunu alip tanjant hesabi yapmayin. gerci karsilastiginiz durumlara cozum uretememeniz beni benden alsa da bu basit cozumleri de uretebilmeniz gerekiyor.

    simdi final gravity zaten bellidir guzel kardesim.

    bir kit aldin. diyorlar ki; bu kit ve 1 kilo seker kullanirsan %4,7 alkol alirsin 23 litrede tabi. simdi bu isin farkli kombinasyonlarini da yazayim da tam pekissin zihninizde(23 litrede);
    kit + 1kg seker = %4,7 alkol
    kit + 1,1kg seker = %4,86 alkol
    kit + 1,2kg malt ozutu = 4,7 alkol
    kit + 1,5g malt ozutu = 4,7 alkol
    kit + 1,2kg malt ozutu + 0,5kg seker = 5,5 alkol
    kit + 1,5kg malt ozutu + 0,4kg seker = 5,34 alkol

    sen dedin ki %4,7 alkol bana az. %5,5 istiyorsun. 1,5 kilo seker kullanirsan yukarida soylemistim ya alkol hesabini. %5,5 alkole cikarsin.(tabi bu durumda 7gr degil de 10gr mayaya cikman fermentasyon sagligi sebebiyle iyi olur) simdi gelelim sadede. kit + 1,5kg seker ile %5,5 alkol cikarcan. mayayi atmadan once olctun 1053 cikti graviten diyelim.

    5,5 x 7.62 = 41,91
    yani 1053 - 41,91 = 1010 ya da 1011 gibi bir bitis degerin olacak. bu arada tavsiyem, ale mayayla calisirken kovada 3 hafta gibi sureler uzundur lakin en az 10gun kovada kalsin. diacetyl gibi yan urunleri mayalar temizleyebiliyor tabi musade ederseniz. bir de bu mayalara siseledikten sonra da ihtiyaciniz olacak gazlanmasi icin. seker atiyorsunuz ya onu da tuketecek mecalleri olsun. gerci ben karbondioksit tupu ve kegerator kullandigim icin bu tur dertlerim yok. fermentasyonu bitirdikten sonra yansin mayalar beni ilgilendirmez.

    bir de allah askina siselemeden once 3 gun falan buzdolabina biseye atin iyice sogutun fermenteri ki parcaciklar iyice dibe coksun. bulanik birayi siseliyorsunuz sonra ispirto camur icer gibi oluyor. goz zevkine de hitap edin. tabi biersol kullanmak da soguk bulanikligi onlemek icin iyidir. gerci her kapagi acmaniz da fermentasyonu bitmis birayi oksijenle temas ettirmek olur. ben jelatin berraklastirici veya biersol + dryhop yapmak icin aciyorum kapagi ama kegerator icine alip ust contadan karbondioksit basiyorum yani oksidasyona izin vermiyorum. sizde karbondioksit tupu olmadigi icin kapagi acmak kapatmak oksidasyon riski dogrurur. ayrica fermenteri sogutsan bile yeterli maya siseye girer. elli kere yaptim pastorizasyon yapip oldurmedigin surece mayalar siseye de girecektir ne kadar sogutursan sogut. 20 derece uzerinde gazlanmaya birakirsan 7-10 gun arasinda gayet guzel gazlanir. 15-16 derecelerde gazlanmaya birakirsaniz en az 2-3 hafta gerekir.

    bira kegerator dedigimiz sistem de bu;
    görsel
    görsel
    simdi sizleri de uzmek istemem ama siseledikten sonra sekeri atip kapagi kapatiyorsunuz ya. mayalar sekeri ve oksijeni tuketip karbondioksite cevirene kadar 3-7 gun arasi biraniz oksijen ile temas ediyor. bu da fermantasyonu bitmis bir biranin en buyuk dusmani. kapali transfer ile ficiya aktarilmis bir bira ile sisede gazlandirilmis ayni birayi test etme imkaniniz olursa ne demek istedigimi cok net anlarsiniz.

    ale mayayla calisiyordum ben de ama dolapta fermentasyon secenegim oldugu icin lager mayayla calismaya basladim. 12-14 derecelerde fermentasyon. kegerator'da 2 muslugum var birini lager birini ale ile fermente edip neticesini buraya yazarim merak edenler icin.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap