8 entry daha
  • 1984'de bir darbeyle göreve gelen ve o günden beri gine'yi şiddet politikalarla yöneten devlet başkanı lansana conte'nin ölümünden 6 saat sonra, ordunun anayasayı askıya aldığını ve hükümeti fethettiğini duyurduğu ülke.

    tüm siyasi ve sendikal faaliyetlerin durdurulduğunun ilan edildiği açıklamada, darbeye gerekçe olarak devlet kurumlarının ekonomik kriz karşısında düştüğü çaresizlik hâli gösterilmişti.

    ancak daha sonradan radyodan halka seslenen başbakan ahmed souare'nin, hükümetin görevde olduğunu söylemesiyle işler iyice karışmış. darbenin arkasında ordunun tamamının olup olmadığı bilinmiyor. ordunun yeni bir hükümet kurup başına sivil bir başbakan getirmek istediği, ancak devlet başkanının yine bir asker olacağı söyleniyor.

    bu darbe girişimi, ölen başkan conte'nin göreve gelişini anımsatıyor. 1958'de fransa'dan bağımsızlığını ilan eden gine, ahmed sekou toure'nin başkanlığında yine katı bir dikta rejimiyle yönetiliyordu. toure'nin ölümüyle, devlet başkanlığı görevini geçici olarak dönemin başbakanı louis lansana beavogui sürdürüyordu. beavogui, conte'nin darbesiyle hem yerinden, hem de canından oldu.

    eski sömürgelerin hemen hepsinde olduğu gibi, 10 milyonluk bu batı afrika ülkesinde de, ulusal kurtuluş mücadelesinin başarıya ulaşmasından beri devleti askerler yönetiyor. gine'de ordu, resmi olarak ülkenin "ulusal çıkarları"nı korumakla yükümlü.

    gine halkı militaristlere karşı ayaklanıp askeri iktidara son vermediği sürece, bu düzen böyle sürecek gibi gözüküyor.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap