26 entry daha
  • filmin hikayesi katrina kasirgasi ile zamansal ve mekansal olarak birlessin diye orijinal hikayeden saptirilmis, katrina'ya yapilan vurguda jolie-pittgillerin bu konudaki hassasiyetleri ve calismalarinin bir etkisi var mi bilinmez. hikayenin ana mekani new orleans ve 1860'ta degil 1918'de basliyor, katrina'nin vurdugu gun sona eriyor. aslina bakilirsa orijinal hikaye ile ortak noktalari bayagi sinirli. daisy ve benjamin iliskisi de daha cok max tivoli ve alice hikayesinden beslenmis (ayni degil tabii ki). seninle yaslanmak istiyorum lafinin imkansizligi filmin sonunda gayet huzunlu sahneler olarak karsimiza cikiyor.

    ha bir de:
    - hayatim boyunca yedi kere yildirim carpti beni!

    edit: nytimes'daki film yorumunda film hakkinda beni ikirciklendiren seyin teshis edilmis oldugunu gorup "hah!" dedim biraz once, dogru yere parmak basmis yorumcu. filmde karakterlerin etrafindaki tarihsel olaylar cok yuzeysel gecilmis, sadece 2. dunya savasindan bahsedildigi soylenebilir. tamam forrest gump degil ama ozellikle new orleans gibi bir sehirde, hele de siyah bir kadina anne diyen beyaz bir insan olarak anlatilan benjamin'in o donemki irkcilik ve civil rights hareketi gibi seylerden bu kadar bagimsiz olmasi, oyle anlatilmasi batiyor izleyene. katrina'ya bu kadar vurgu yapip da isin tarihini es gecmek pek olmamis.
    oldu olacak link vereyim.
    http://movies.nytimes.com/…12/25/movies/25butt.html

    sonradan sonraya edit: yahu herkes forrest gump gibi olmus diye elestiriyor ya ben de ona sasiyorum. button'un 70 (ve belki daha fazla) yillik hayatini anlatirken etrafinda donen hangi sosyopolitik olaydan bahsetmis? bir baskanin ismi zikredilmis mi (roosevelt sayilmaz, flashbackte o)? zencilerin arasinda yasarken martin luther king jr'in bahsi gecmis mi? bir tek bir sekilde 2. dunya savasinin pasifik kismina dokunuyor, bir de sovyetler birliginin varligina (o sovyetlerle abd iliskisinden bahsetmiyor ama). forrest gump bir tarihsel surec icinde bir karakteri suruklerken, benjamin button'da bir karakterin ilginc yasam oykusu surecinde arkada silik bir fon seklinde bir tarih akip geciyor. araba modellerinden anliyoruz 50ler mi 70ler mi, sosyal veya politik olay ve kisiliklerden degil. o acidan anti-fg bile denebilir.
692 entry daha
hesabın var mı? giriş yap