1064 entry daha
  • ingiltere'de brexit'e destek kalmadı halk arasında, hatta halkın 3'te 2'si yeniden ab'ye üye olunması için referandum yapılmasını desteklemeye başladı: https://www.independent.co.uk/…oin-eu-b2250813.html

    yeniden referandum yapılması brexit sonrası hiç popüler değildi, ab'de kalalım diyenler bile madem girdik bir yola bi nereye gittiğini görelim diyorlardı.

    yol tabi ki bombok bir yere çıktı. ab'de olmamanın tüm zararları hissedilirken hiç bir faydası hissedilmiyor ve bunun da sebebi şu: halk mütabakatı yok.

    sağcılar diyordu ki: ab'den kurtulup işçi hakları insan hakları çevre koruma gibi şeyleri çöpe atacağız ve adeta singapur gibi olacağız, ekonomiyi ticareti coşturup kapitalizmi sonuna kadar yaşayacağız.

    solcular diyordu ki: ab'nin mecbur kıldığı serbest piyasa ekonomisinden kurtulup her şeyi kamulaştıracağız, sosyalizme geçeceğiz.

    brexit komünistlerin ve radikal kapitalistlerin iş birliği ile mümkün oldu ve ingiltere bu iki grubun kavgası ile baş başa kaldı.

    mesela liz truss az daha emeklilerin tüm birikimini uçurup ülkenin ekonomisini patlatıyordu, hatırladınız mı? işte o hamlesi saf kapitalizm yoluna döşenen bir taşın sonucuydu ve çok kısa sürede başbakanlığı kaybetmesi ile sonuçlandı. neden? e çünkü ingiltere'de halkın çok ufak bir kısım böyle bir şey istiyor. yerine rishi sunak geçti, onun eli biraz daha hafif biraz daha ölçülü hareket ediyor ama o yolda ilerliyor. peki halk desteği ne durumda? iktidardaki safkan kapitalistlere halk desteği %20'lere gerileri, işçi partisi %50'lere dayandı.

    peki işçi partisi %50'ye varan oy oranı ile seçilince komünizmi mi getirecek? yahu tabi ki hayır, bunlar saf kan sosyalist politikaları abarttığı anda halk desteği %20'lere düşecek.

    ingiltere halkının komünizme geçme talebi de yok. ingilizler adil bir serbest piyasa içinde sağlık ve işçi hakları ile korunmak istiyorlar ama brexit'çi sağcılar ve solcular ya liberteryen bir ingiltere ya komünist bir ingiltere istiyor. yani bunu aynı kişi istemiyor olabilir ama iki komşunun biri devlet her şeyi yönetsin sosyalizm gelsin ve diğer komşu da her şey serbest piyasa olsun devlet hiç bir şeye karışmasın, herkes parasına göre hareket etin istiyorsa onların ortalaması "serbest piyasa içinde hak ve sorumluluklar" gibi bir şey olur.

    sonuç olarak, ingiltere bu kısır döngüden çıkmak için avrupa birliğine ihtiyaç duyuyor. yani tepeden birinin "piyasa serbest, isteyen istediği işi yapar ama bunu yaparken de atıkları nehre dökemez işçileri de sömüremez" demesi gerekiyor. bu iki tarafı da tatmin etmez, zaten o yüzden ab "kötüdür" ama bu iki grubun da huzur içinde yaşamasının tek yoludur.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap