38723 entry daha
  • amerika birleşik devletleri'nde sundown town (gün batımı kasabası) olarak isimlendirilen, siyahilerin güneş battıktan sonra şehirden ayrılmalarının zorunlu olduğu yerlerin 1968'e kadar olması.

    amerika'nın ırkçılık geçmişi malum. aynı çeşmeden beyazla siyahinin su bile içememesi, otobüslerde kendilerine ayrılmış yerlerin olması gibi gündelik ve bireysel ayrımcı çözümler, mahalle, bölge ve şehir bazında da kendini gösteriyor elbette.

    mahalleler beyaz ve siyahi olarak ayrıştırılmış durumda ve 1968'e gelinceye değin bu konuda yasal bir düzenleme yok: okullar diğer ırktan çocukları kabul etmiyor, ev sahipleri evlerini kiralamıyor, diyelim bir bölgede beyazlar ve siyahiler ve hatta diğer etnik kökenler yaşıyorsa linç ya da diğer olaylarla azınlıkların bölgeden sürülmesi gibi olaylar yaşanıyor.

    şu listeye bakarsanız bölgelerin diğer azınlıklardan nasıl temizlendiğini görebilirsiniz.
    mesela 1920'de ocoee, florida'da siyahi nüfusun yaşadığı bölge yıkılıyor, en az 56 siyahi kişi beyazlar tarafından öldürülüyor ve 500 siyahi nüfusun tamamı bölgeden ayrılmaya zorlanıyor.
    benzer şekilde san francisco'nun pek çok bölgesinden dışlanan çinliler, chinatown'ı kurmak zorunda kalıyorlar.
    ("turistik" bölgenin ardındaki drama bakar mısınız?)

    gün batımı kasabalarında durum şu şekilde işliyor: gün içerisinde şehre/bölgeye siyahiler giriş yapsa bile akşam saatlerinde ayrılmaları gerekiyor. akşam olunca bölgede olmaya devam ederlerse zarar görme tehlikeleri var.
    otelde bile kalamıyorsunuz.
    yani bu tehdidin polis ya da diğer kolluk kuvvetinden gelmesini geçiyorum, bölge sakini ya da sakinleriden gelebilme tehlikesi var.
    abd'de trespassing (mülke izinsiz girme) günümüzde hala önemli bir tartışma konusu ama koskoca bir bölgeyi bu şekilde algılamak? kafamda deli sorular.

    bu sebeple seyahat eden siyahi motorcular için filmi de çekilen green book kitabı yazılıyor. bu kitapta, seyahat eden siyahilere nerelere uğramamaları gerektiği, nerelerde hoş karşılanabilecekleri gibi bilgiler paylaşılıyor.
    zira 1960'larda abd'de gün batımı kasabalarının sayısının en az 10.000 olduğu belirtilmiş.

    amerika'da ırkçılığa karşı gelişen hareket sonrasında günümüzde bu sayı azalıyor sanıyorsunuz değil mi? kağıt üstünde evet, ama chicago'daki millenium park'a akşam saat 6'dan sonra gençlerin girmesi mayıs 2022'de yasaklanmış.
    2017 yılında naacp, missouri'ye seyahat edecek olan siyahilere dikkatli olmaları yönünde uyarı yayımlanmış ve kefalet ücretlerini yanlarında bulundurmaları önerisinde bulunmuş.

    peki bu evler, bu bölgeler nasıl ayrıştırılabildi?
    mevzuya los angeles ve devasa otobanları üzerinden bakma ve ileri okuma için: (bkz: #109558143)

    güney afrika'da hala sadece beyazların yaşadığı orania kenti hakkında ileri okuma içinse: (bkz: orania/@ug tek)
2895 entry daha
hesabın var mı? giriş yap