4 entry daha
  • stockholm'e ayak basar basmaz gidilmesi farz olan müze.

    müzeye adını veren geminin hikayesi oldukça ilginç ve bazı yönlerden titanic'i hatırlatmakta. şöyle ki isveçliler otuz yıl savaşlarında polonya'ya karşı kullanmak üzere o güne kadar görülmemiş özellikte ve gelişmişlikte bir gemi yapmaya girişirler ve yaparlar da. vasa adı verilen bu gemi, 445 kişilik mürettebatı ve 64 silahı taşıyacak kapasitesiyle o zamana kadar yapılan gemiler arasındaki en gelişmiş, en ihtişamlı ve en çok özelliğe sahip olanıdır. fakat, gelin görün ki, görkemli bir törenle kıyıdan ayrıldıktan 15 dakika sonra batar. kimse inanamaz bu duruma. öyle ki, gemi battıktan sonra aranmaz bile. herkes bu utanç verici durumu unutmak ve hafızalardan silmek ister. ta ki, battıktan tam 333 yıl sonra yani 1960 yılında su yüzüne çıkarılana dek. o gün bugündür de müze olarak hizmet vermektedir.

    adındaki müzeye bakıp da aklınıza bizim müzekartla gezdiğimiz müzeler falan gelmesin. tarih, sanat, müzik, sosyal yaşam, matematik, geometri, biyoloji, kimya gibi bilimdallarının mükemmel birleşimini göreceksiniz vasa müzesi'nde.

    unutmadan... geminin batma nedeni, alt kısmının gereğinden fazla dar olması nedeniyle yan yatmayı dengeleyecek kadar cok agırlığı içine alamamış olmasıymış.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap