5 entry daha
  • efsanelerde melek taus ya da tausi melek ( tr. tavus melegi ) olarak da gecer bu isim. kürt yezidilerinin kutsal saydigi bir melektir. yezidi inancinda yedi kutsal melekten ilk olarak taus´un, tanrinin emriyle dünyayi ve ayni zamanda adem´le havva´yi yarattigina ve adem´le havva´nin huzurunda egilmeyi reddettigi icin en büyük melek tarafindan dünyanin ve dünya düzeninin koruyuculugu görevine layik görüldügüne inanilir.

    yezidi inancinda taus´un diger büyük meleklere nazaran en büyük özelligi insanlar gibi özgür bir irade yetisine sahip olusudur.

    ama gelgör ki tanrinin her buyruguna uymadigindan tanri tarafindan cehennemle cezalandirilir.

    o yüzden yezidilerde seytan ve cehennem diye bir kavram yoktur. yezidilikte kötülük ( yani cehennem ) sadece insanin icinde varolur. eger bir yezidi bu dünyada bir hata islediyse, cezasi cehennem degil o hatayi bir daha yapmayana dek tekrar tekrar dogmaktir. ama bu dünyada kötülük islemediyse yeri tanrinin yanidir.

    kuran´da adem´in önünde egilmeyen asi bir melekten bahsedilir. nitekim iblis´ten. bu yüzden müslüman toplumlarda taus hep iblis´le, yezidiler de seytana tapmakla özdeslestirilmistir.
    melek taus´un bu dünyadaki en önemli reenkarne kisiligi seyh adi´dir.

    sembolü de tavus kusudur.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap