9 entry daha
  • genellikle bilim kurgu sinemasına ait bir klişedir (aynı türün yazınında bu dünya dışı arkadaşların özellikle giysili ya da giysisiz tarif edildiği örnekler aklıma pek gelmiyor). teorilere dalmadan, çok basit iki açıdan incelemekte fayda var:

    1- uzaylı yaratık, alien - e.t. fark etmez, ciddi bir tasarım istiyor. 90'lardan önce animatronik kukla, günümüzde de bilgisayar animasyonu yoluyla gerçekleştirilse de büyük bir çaba ve kılı kırk yaran hesap kitap sonucunda ortaya çıkarılıyor. nasıl yürüyeceğinden nasıl bir dokuyla kaplı olacağına, üzerine düşen ışığın gerçekçiliğine kadar bütün noktalarıyla kara delik gibi para emiyor. hal böyleyken kimse bu kadar çaba ve masraf sonucunda ortaya çıkarılan yaratığı giysiyle kapatmak istemez.

    2- giysi ya da kostüm, sinemayı dönemine en fazla bağlayan unsurlardan bir tanesi. mesela bunuel, gündüz güzeli'ni çektiği dönemde çok yaygın olan mini etek modasını elinin tersiyle itip filmindeki kadın karakterlerin klasik kesimli etekler giymesine karar vermiş. bundaki başlıca amacı da mini etek modası bir gün geldiği gibi gittiğinde filmin olduğundan da eski görünmemesini sağlamak. uzaylıları bir giysiyle tasarlamak, sadece filmi üç yılda eskitmekle kalmayıp uzaylı tasarımının da belirsiz bir gelecekte şaklaban gibi görünmesine yol açabilir. alien 1979'daki kadar ciddi ve korkutucu gelebiliyorsa bunda giger'in nefis organik tasarımının saklanmamasının büyük katkısı vardır. tamam, bir tür karınca sürüsünden bahsediyoruz ama kıt zihniyetli bir yapımcı kalkıp o hayvana acayip bir dış iskelet geçirseydi başımıza fraklı alien olup çıkabilirdi.

    star wars evreniyse kumaşa boğulmuş yaratıklarıyla çıplak uzaylı teorisine sağlam bir yanıt sayılabilir. ama oradaki uzaylıların ezici çoğunluğunun aslında tuhaf kafalı insanlar olarak tasarlanmış olmaları (balık kafalı olanı bile var yahu), kostümlerin de ming hanedanıyla bedeviler arasında bir tarza sahip olması sayesinde kurtarıyor. kısacası, zamansızlığı yakalamak imkansız gibi bir şey olsa da yakalamak için minimum çabayı göstermek bile doğru bir hareket.

    unutulmasın ki star wars episode iv a new hope için "modern" bir kostüm tasarımı yapılsaydı, daha 80 senesinde filme götümüzle gülüyor olacaktık. günümüzde adı bile geçmeyecekti, flash gordon'dan daha ciddiye alınan bir film olamayacaktı.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap