6 entry daha
  • muhafazakarların baş tacı, nixon, reagan, thatcher ve general franco hayranı, richard dawkins ve darwin'e saldıran köşe yazarı. ayrıca otuz'dan fazla kitabı da var. asırlardır the spectator'da yazar. bush'un kendisine taktığı bir de onur madalyası vardı. yahudi hristiyan kültürüne duyduğu inanç muhafazakarlığıyla birleşince kendisini etkili ve tehlikeli biri haline de getiriyor.

    geçenlerde bir makalesini okudum. genel muhafazakar görüşü, israil ve filistin olayları söz konusu olunca ışıldıyor resmen, o kadar açık ki. ona göre, israil'in olaylar nedeniyle tüm dünyada antipati kazanmasının sebebi, israil'in araplar karşısındaki güçsüzlüğüdür. nasıl oluyormuş bu? insanlar bakınca sanki ortada asimetrik bir savaş var zannediyormuş ve zavallı araplar diyormuş. (bu arada filistinli diye ayırmıyor, direkt arap adı altında genelleştiriyor, sanırım arapların gideceği bir çok arap ülkesi var ama israillilerin sadece tek bir ülkesi var vurgusunu güçlendirmek için). oysa, araplar savaşı kaybetse bile, yarın tekrar savaşmaya devam edecek, ama israil tek bir hata yaparsa tümden yok olma tehlikesine maruz kalacaklarmış. (hamas ve iran elbette açık açık israil'i kökten yok etme hedeflerini söylüyor da, yazar israillilerin korkmasına ve korktukça daha da saldırganlaşmasına bu tür gerekçeler bulurken, aynı şeyi öbür taraf için yapmıyor. sanki filistinliler bir sabah uyanmış ve hadi gidip intihar bombacılığı oynayalım demişler gibi)

    ayrıca, israil atalete düşmese ve askerlerini doğru düzgün eğitse, bu kadar hava bombardımanı kullanması gerekmeyecek, direkt hedef atışı yapabilecek ve sivilleri öldürmeyecek, böylece dünyanın tepkisini bu kadar çekmeyecekmiş. bir de israil'in derdini daha iyi anlatabilmesi için, diplomatlarının ingilizcelerini geliştirmesi gerekmekteymiş.

    yazının en can alıcı ve israil'e batıda destek bulma çabasının ürünü olan kısım şu: araplar (israil ve filistin'i alıp genelleştiriyoruz) insan hayatına saygı duymazlar, çünkü dinlerinde şehitlik kavramı var (oldu, batı kültüründe bu yok zaten, haçlı seferleri nasıl düzenlenebildiyse artık) oysa israil yaşadığı soykırımın da etkisiyle insan hayatına gereğinden fazla önem veriyor bu nedenle de zayıflıyor bu savaşta. israil'in yanında durmamız gerek, ne de olsa yarın aynı nefret bize de yönelebilir, 11 eylül'ü unutmayın.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap