• zamanın başlangıcı, evrenin oluşmasında bugüne kadar taşınan büyük bir sır var.

    yer çekimi.

    dr. brian cox'un tabiri ile dünyanın en önemli bilimcilerini bile şaşkına çeviren bir doğal kuvvet.
    galileo'nun temellerini attığı, newton'un meşhur elma hikayesi ile bilimsel olarak ispatlama yoluna girdiği ve albert einstein'in bile üzerinde uğraştığı ancak hiç bir bilimcinin şu ana kadar net olarak açıklayamadığı, hakkında geliştirilen tüm teorilerin çürütüldüğü bir kuvvet var.

    o her şeyin altında yatan büyük sır.

    what on earth is wrong with gravity, bu en büyük sırrı arayan bilimcilerin çalışmalarından örnekler ve bazıları ile konunun anlaşılmasına yönelik yapılmış söyleşiler içeren bir belgesel.

    newton'dan einstein'a kadar bilimcilerin düşündüklerini ve ortaya koyduklarını gözler önüne seriyor, günümüzde kullanılan yüksek teknoloji ürünü ölçüm aletlerini, deneysel teçhizatı tanıtıyor ve dr.cox'un tabiri ile kendine has bir güzelliği olan bu evrenin düzenini herkesin anlayabileceği bir lisanla anlatmaya çalışıyor.

    yerçekimi kuvveti tüm evrenin düzenini ve şu anda içerisinde bulunduğumuz şekilde gelişmesini saglayan en büyük kuvvet. bu kuvvetin aslında kuantum düzeyde olduğu ve graviton adı verilen atom altı parçacıkların bir işi olduğu teorisinin şu anda güncel olduğunu öğretiyor. ve dünyanın sayılı parçacık hızlandırıcıları, fermi labratuarları ve cern, gravitonları bulmak için uğraşıyor. daha doğrusu kaybolduklarını ispatlamaya çalışıyorlar.
    fizikçilerin, konuya ilgi duyanların ve popüler bilimle ilgilenen herkesin izlemesi gereken, keyifli ve öğretici bir belgeseldir bu özünde.

    konun daha iyi anlaşılması için sözlükte ilgili konular takip edilebilir.

    (bkz: cern)
    (bkz: atlas deneyi)
    (bkz: higgs boson)
hesabın var mı? giriş yap