• yıllarca evine, işine büyük şehrin insanı delirten trafik keşmekeşi içinde otobüslerle gidip gelen bünyelerin zaman geçtikçe bu işte uzmanlaşmaları ile oluşan insanlardır. örneğin istanbul' da, iett otobüslerini kullanan vatandaşlar zaman zaman saatler süren şehir içi otobüs yolculuklarında, bir uçtan diğer uca giderken, nirvanaya erecek kadar sabır ve bilgelik kazanarak otobüsün içindeki vahşi ortamda hayatta kalmayı başarırlar. bu iş her gün tekrarlana tekrarlana önce alışkanlığa ardından profesyonelliğe dönüşür.

    peki bu insanları nasıl tanıyabiliriz? acemi bir yolcu otobüse bindiğinde tıklım tıklım otobüs içerisinde ne yapacağını bilemeden kalabalığın kendisini sürüklediği noktaya gider ve oraya saplanır. ardından şoförün "arkalar boş arkalara ilerleyelim!" azarını yiyip mahzun bir yüz ifadesiyle kendisinden utanarak ilerlemeye çalışır ama beceremez. ama profesyonel bir yolcu bu kalabalık ortamda sürüklenen değil sürükleyen olur. kalabalığı sözlü ikazlarıyla ve o da yetmezse güçlü omuz hareketleriyle ilerletir. bir nevi çobanlık görevini yerine getirir.

    bu insanlar otobüste ayakta beklerken askılara tutunarak uyumayı da becerirler. askıyı tuttukları kollarına başlarını yatırıp, çantalarını da bacaklarının arasına sıkıştırıp huzurlu bir uykuya dalarlar. böylece sabahları 2 saat süren yolculuklarda zamanı dinlenerek geçirmeyi başarırlar. bu işi öylesine yaparlar ki; istanbul'un psikopat şoförlerinin ani frenleri ile bile savrulmazlar. ama acemi bir yolcu ilk frende otobüsün içinde metrelerce savrulur, kafasını gözünü yarar.

    profesyonel otobüs yolcuları otobüste boşalan koltuğa oturmak için insanüstü bir çaba gösterilmesi gerektiğini de bilirler. hatta bunun bir strateji işi olduğunu çabucak kavrayıp özel yöntemler geliştirirler. inecek kişiyi en az beş durak önceden farkedip oturduğu yere gidip pusuya yatarlar. otobüs ne kadar kalabalık olursa olsun bu mevziyi terketmezler. kastettiğimi en iyi sabahları 500esle gidip gelen gariban üniversite öğrencileri anlayacaktır.

    sözün özü otobüs yolculuğu her yiğidin harcı değildir. kendi içinde pek çok disiplin vardır ve ancak bunların herbirinde başarılı olan kişi profesyonel şehir içi otobüs yolcusu olmayı başarır. ama bu insanlar hepsinden önce iett nin biz insan taşıyoruz sloganının aslında nasıl bir makaraya sarma durumu olduğunu farketmişlerdir.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap