16 entry daha
  • web tasarımcı değilim fakat html, phpbb, smf, wordpress, coppermine, php-nuke, joomla ve hazır scriptlerle*** bir zamanlar yakından ilgilendiğim için biraz uğraş sonucunda belli türlerde siteler yapabilirim.* hal böyle olunca da yakın akrabadan, eşten dosttan "bizim şirkete, yurda... site yapabilir misin" şeklinde sorular aldığım zamanlar oluyor. kırmak istemiyorum, o yüzden "bak öyle kaliteli bir site yapamam, profesyonel şirketler var iyi bir şey istiyorsan git onlarla konuş ama şöyle şöyle bir şeyler istersen yapayım, 50-60 bir şeyler verirsin" diyorum.

    yaşadıklarım sonucunda gördüğüm problemlerden birisi fiyatların normal olmasına rağmen işveren* tarafından gayet yüksek olarak algılanıp, "80 liraya yapan var" şeklinde düşünülmesi. profesyonel olarak bu işi yapan sitelerdeki fiyatlar gösterildiğinde* "oha o kadar paraya site mi yapılır" diye tepkiler geliyor.

    diğer problem ise göz boyamanın hakikaten çok önemli olması. siteyi gören adam ilk önce görsel tasarıma bakıyor, tamam görsellik geri planda kalmalı demiyorum ama site altyapısı, kod yazımına harcanan emek, sitenin performansı için harcanan çaba, parayı verenin pek umrunda olmuyor. göze hitap ediyorsa ve istediği 1-2 özellik varsa olmuş deyip geçiyor.

    ben bile kırk yılda bir uğraşıp da, sık sık karşılaştığım "nasıl olsa herkes yapıyor" düşüncesine kıl oluyorken yıllarını web tasarım işine adamış adamların yaptıklarının bu kadar küçük görülmesi web tasarımcıların bende bıraktığı saygıyı bir kez daha artırıyor. iki yıllık mı?
80 entry daha
hesabın var mı? giriş yap