17 entry daha
  • o hooo ebeveyn banyosu ne ki simdilerde bir ebeveyn suitinin bir parcasidir sadece. ingilizce'de (en azindan amerikan ingilizcesinde) bu ebeveynlik durumlar master bedroom, master bathroom, master suite seklinde adlandiriliyor. ebeveyn banyosu iste turkiye'deki gibi ebeveyn odasindan girilen bir banyo, bazi evlerde arada kapi bile yok (cok sacma). cogunlukla bir degil iki lavabosu oluyor (ki kari koca ayni anda burunlarini sumkurebilsinler?). tuvalet kismi kendi bolmesinde oluyor (kapisi falan var yani), birisi disini fircalar dusunu alirken digeri rahat rahat zicabilsin diye. yalniz tuvalette kitap bitirenler icin biraz daraltici olabilir o tuvalet odacigi. bir de kuvet ve kabin-dus yan yana oluyor, yani kuvet ve dus ayri ayri. burada da banyo yapmak ve dus almak farkinin altini cizmeye calisiyor mimar abiler ve ablalar saniyorum. ha bir de bu kuvetleri jakuzili yapanlar var, su puskurtmeli jet met, sefa pezevenkliginde son nokta (kinamiyorum valla, becerebilen oylesini yaptirsin bana ne). bir de iki tarafli somine olayi var, gozumle gordum: banyo ve oda arasinda somine var (gazli) iki tarafa da poz veriyor somine.

    gelelim "retreat" kismina. bu da yatak odasinin bir kismi, arada cogunlukla kapi olmuyor. anladigim kadariyla buraya iki rahat koltuk, minik buzdolabi, tv falan koyuyormus ebeveyn kisiler. cocuklar evde at kostururken onlar bu "master suite"lerine cekilip retreatlerinde keyif catiyorlarmis. giyinme odasi (walk in closet denen eleman) degil bu, o ayri, bu boyle odanin bir kismi. bence o retreat direk yalan. bebeler ilk dogdugunda bu retreat bolumu annesinin yatagina yakin minik bebek odasi olarak kullanilmaya elverisli. bir kez oraya cocuk yatagi koydun mu cocuk orayi isgal eder ki? kovamazsin cocugu oradan ilerleyen yaslarinda. ancak cocugu daha 3 gunlukken koridorun obur tarafindaki odasina birakan her agladiginda basina ususmeyen (ne teknigiydi o, aglayinca gitmiyordun ancak aglama 3. vitese attiginda gidiyordun falan) amerikali insanlar retreatlerinde egemenlik surebilir diyorum.

    son olarak bir de balkon/deck olayindan bahsedelim. bizde standart gibi bir sey olan, hatta kapatilip mutfaga katilan balkonlar iki katli amerikan evlerinde "oh wow, look, there's a deck!" diye bir sevincle karsilaniyor ve ortamda bir balkon varsa bu da ebeveyn odasindan cikilan bir sey oluyor. simdi ben bunu anlamiyorum. kuccucuk de olsa her halikarda o balkondan daha buyuk bir arka bahcen var asagida zaten, bir balkon niye bir arti olsun ki? bizim 20 katli apartmanlarda balkon bir acik alan olarak cok onemlidir evet, ama bahcen var allahsiz!?! ben bunun yine cocuklarla ilgili oldugunu dusunuyorum. arka bahce dedigin yine cocuklarin egemenligi altinda. anne cikip da ustsuz guneslenmek isterse bu balkonu kullanacak, olay bu galiba. ilginc yani, aslinda sikisin mimariye etkisi degil de daha bir kendi yaptigi cocuklardan izole bir yasam surmek isteyen ebeveynin kurtarilmis bolge yaratma cabalarinin mimariye etkisi gibi. bu durumda bu "master"lik master suite'de kaliyor (o domainin masteri yani), odadan adimini attiginda yine cocuklarin kolesi gibi hissediyorlar zaar.

    elestiriyor gibi gorundugume bakmayin, biri bana dese ki "alottecigim sana ev hediye etmek istiyorum, bir tanesi boyle bildigin 3 oda 2 banyo, digeri master suite+bisibisi, hangisini istersin?" "niye bana ev hediye ediyorsun durduk yerde hoduk?" derim, pis pis bakarim. beni ikna edebilirse de "ha tamam o zaman, master suitelisi olsun, ebeveyn banyolusu olsun madem, zahmet olmazsa yani" derim, istemem yan cebime koy numaralarina girmem hic. cocugum olsa isgalci dusman kuvvetleri gibi gorecek bir insan olmadigimdan bana zarari yok mimarinin. bir ebeveyn banyosu icin bu kadar laf sayip doktugume inanamayarak yollaya basiyorum, vay bee.
134 entry daha
hesabın var mı? giriş yap