7 entry daha
  • fırsatı olanlar mutlaka hafta içi gidip geniş geniş gezip görmeli zira pazar günleri abartısız 1000 kişiden fazla sıra oluyor. müzenin teknik, taktik, simetrik özellikleri bir yana ilk adım atıldığı anda büyülenmemek elde değil. panoramanın izleneceği platforma alttan ve karanlık merdivenlerden çıkılıyor. ilk dönemeçten sonra muhteşem bir mavilik yüzleri aydınlatıyor.

    müzedeki efektler o kadar güzel ki zerre kadar kulak tırmalamıyor. hatta bir çoğu direk bilinçaltına hitap ediyor. normal şartlar altında (kalabalık olmadığında) duvarlardaki resimler ve minyatürlerle beraber kronolojik olarak aktarılan anektodlar da çok bilgilendirici. müze çıkışında yer alan hediyelik eşya bölümü kapitalizmin eseri gibi dursa da panoramanın çeşitli boyutlardaki tablolarını, magnetlerini, yeniçeri askerinden oluşan satranç takımı, tuğra vb. onlarca hoş ürün bulmak mümkün.

    negatif tarafları da yok mu? var tabii ki, bin yıldan beri uyguladığımız batı kafasıyla düşünüp şark kafasıyla yönetmekten vazgeçemiyoruz. oluşan izdihamı bertaraf etmenin kolay olmadığı aşikar, yalnız herşeyin olduğu gibi onunda bir çaresi mutlaka vardır. ikinci husus müzenin toprakla kaplı bölümünde yer alan boş pet şişe, burada işletmecinin bir kabahati yok elbette. belki o çöpü çocuk atmıştır ama o an bir düşündüm ben çocukken o çöpü atmış olsaydım annemden yiyeceğim şepeşille ile en az 3 saat kendime gelemezdim (çocuk dövmek kötü bir şey ama annelerin orantılı güç kullanmasında herhangi bir sakınca görmüyorum).

    market bölümündeki poşetler ürünlerin boyutlarına uygun değil ayrıca çok sıradan, saklanabilecek bir tasarıma sahip olsa özellikle şehir dışından gelen ziyaretçiler için hoş bir anı olabilirdi.

    ayrıca çanakkale savaşı sonrasında anzaklara duyduğumuz saygıyı, istanbul' un fethindeki bizanslılara da göstermemiz gerekli. istanbul' un fethini bir devri kapatacak kadar ihtişamlı yapan %51 osmanlı ise %49 da bizansdır.

    müzede bir sultan ii. mehmet' e, bir fatih sultan mehmet' e baktım, onun yaşını ve fatih' in istanbul' u fethettiği yaşta ne yaptığımı düşündüm. kopenhag' da arsenal maçı vardı onu izlemiştim. o da bir nevi fetihti.
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap