• enteresan bir araştırma konusudur. bu konuda yapılan araştırmalar da gerçekten vardır. elbette doğrulukları, kullanılan yöntemler sorgulanabilir.

    ortalarda dolaşan sonuçlar kimilerini rahatsız edebilir. fakat bunların her biri sadece araştırmadır; ne dindar insanların kendilerini sonuçlar yüzünden kötü hissetmesi ne de kendisini ateist olarak görenlerin kendilerini sonuçlar yoluyla iyi hissetmesi mantıklı olur. inanç bambaşka bir şeydir.

    çok merak ettiğim için kendi çapımda araştırdım ve değişik şeyler buldum, bir iki tanesini paylaşmak istedim. belki örnekler zaman içerisinde çoğaltılabilir. son olarak bu sonuçlar bireyin zeka seviyesi ile dindar/agnostik/ateist olma olasılığı olarak da ele alınabilir.. fakat herhangi bir tartışmada "zaten araştırmalar da dindarların aptal olduğunu gösteriyor, fazla konuşma" demek puştluktur ve bu verilerin bu amaçlarla kullanılması katiyen yasaktır.

    **

    2008 yılında helmuth nyborg isimli bir profesör amerika'daki ulusal istatistiklerden faydalanarak bir araştırma yapmış ve bu araştırma sonuçlarını da "intelligence" isimli bilimsel bir dergide yayınlamış. vardığı sonuçların ortalamalarına göre ateistler agnostiklerden 1.95 iq puanı, açık fikirli (liberal) inançlılardan 3.82 iq puanı, dindarlardan ise 5.89 iq puanı daha zeki çıkmışlar [1]. kendisine araştırması ile ilgili yöneltilen bir soruya da şu şekilde cevap vermiş: "tanrıya inanmak insanları aptallaştırır demiyorum. benim hipotezim, düşük zekalı insanların bir takım şeylere kesin yanıtlar veren dinler içerisinde kendilerine daha kolay yer buldukları, daha zeki olanların ise sorgulayıcı oldukları" [2].

    [1] http://tinyurl.com/6bngsf
    [2] http://tinyurl.com/d8rnde

    --

    öte yandan istatistikler bir kişinin ateist olma olasılığı ile eğitim seviyesi arasında doğru bir orantı olduğunu gösteriyor (örneğin nature dergisinde yayınlanmış bir istatistiğe göre amerika'daki ulusal bilim enstitüsü'ndeki insanların %93'ü bir tanrı olduğuna inanmıyor [3]. fakat bununla beraber amerika'daki ateist'lerin toplam nüfusa oranı sadece %0.4 [4]. bir bilim kurumundaki ateistlerin bilim kurumundaki tüm nüfusa oranının, ülkedeki ateistlerin tüm ülke nüfusuna oranı arasında neredeyse 235 kat fark olması çok şaşırtıcı. elbette bunu mevzuya bağlamak için eğitim seviyesi ile zeka seviyesi arasında bir doğru orantı olduğunu göstermek lazım..

    [3] journal nature, larson & whitham, 1998 (cilt 394, sayı 6691, sayfa 313) (internet'te bulamadım, merak eden ve erişimi olan journal'e bakabilir)
    [4] http://tinyurl.com/c2vam

    --

    uluslararası kamuoyu yoklamaları yapan bir şirket olan pew global[5]'in verilerine göre hazırlanmış olan bir grafik ülkelerin ortalama zeka seviyeleri ile dine verilen ortalama önem arasında ters bir orantı olduğunu ima ediyor [6].

    [5] http://pewglobal.org/
    [6] http://hypnosis.home.netcom.com/…vs_religiosity.htm

    elbette ülkelerin ortalama zeka seviyelerinin nasıl belirlendiğine dair çok ciddi eleştiriler var. ben de mesela bir türk olarak zeka seviyesi itibarı ile 81 ülke arasından 42. sırada olduğumuzu gösteren araştırmayı [7] eleştiriyorum (yunanistan bile 37. sırada, dikkatinizi çekerim).

    [7] http://en.wikipedia.org/…ions#national_iq_estimates

    --

    vesaire, vesaire.

    edit: şuna rastladım bugün, buraya not düşeyim dedim:

    http://www.psychologytoday.com/…sts-have-higher-iqs
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap