70 entry daha
  • atılan bokları hiç anlamadığım, çizgi romanı okumuş biri olarak da daha nasıl sinema perdesine aktırılabileceğini kestiremediğim film. değişiklikler var evet, ama bu 1986'da yazılmış bir eserin 2009'a apayrı bir sanat dalına uyarlanması. belki dizi formatında yapılsaydı ve çok daha uzun olsaydı daha doyurucu olabilirdi ama 2.5 saate sığdırıldığı haliyle bile beni oldukça tatmin etti. sahnelerin akıl almaz görselliği yanında karakterlerin de bir uyarlama için çok iyi işlendiğini belirtmek lazım. ilk yarının biraz uzun tutulması çizgi romanda hayati önem taşıyan karakter arka planlarının olabildiğince dolu verilmesinden kaynaklanıyor zaten.

    ikinci yarıda ve finalde yaşanan değişikliğe gelince. romanda araya dökümanlar sıkıştırılmıştı ve okuyucu için sona doğru sürüklenirken bir gizem yaratılmıştı. (kaybolan sanatçılar vs.) filme bunların eklenmesi kafadan en az yarım saat ekleyeceğinden bu haliyle izlediğimiz final ne olursa olsun hikayenin geri kalanıyla bütünlük içinde olmuş. filmi izleyenleri romanı alıp okumaya sevkedeceğini düşünüyorum. watchmen konusu itibariyle insanları derinliği altında eziyor ve görselliğin yanı sıra yaşattığı ahlaki sorgulamayla da sinemadaki izleyiciye bir şeyler katıyor. snyder'in diğer uyarlaması 300 için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildi; perdede insanların düşünmeden ve hikayenin derinliğini sorgulamadan izledikleri iyi kurgulanmış savaş sahnelerinin arka arkaya dizilmesinden olmuştu sanki. watchmen ise elinden geldiğince öykünün kurgusal gücünü de sinemaya taşımayı başarmış.

    introdaki the times they are a-changin'den başlayarak filmin müziklerine de bayıldım (zaten giriş jeneriği daha iyi ve isabetli olamazdı, romana tapan biri olarak en baştan aşmış bir pozitif önyargı oluşturdu o ayrı). hele all along the watchtower iki elemanın yolculuğu üstüne duyduğumuz “'there must be some way out of here' said the joker to the thief" sözüyle gayet doğru bir seçim olmuş bence. zaten romanda da bu iki şarkının sözleri kullanılmıştı alıntı olarak.

    bir de tonlarca alt metin içinde sinemadan çıktığında aklında dr.manhattan'ın pipisi kalmış insanlar sinemaya falan gitmesin, gerek yok.
635 entry daha
hesabın var mı? giriş yap