3 entry daha
  • depremde hasar gören binaların onarım ve güçlendirilmesi türkiye'de erzincan, dinar adana depremleri ile 1960'lardan başlayarak popüler olmuştur. deprem mühendisliği inşaat, jeofizik ve jeologi mühendisleri içinde akademik bağlamda en güncel tartışmaların ve ilerlemelerin uygulandığı disiplinlerarası bir mühendislik alanıdır.

    insan yaşamını birincil dereceden etkileyecek afetler konusunda, bilim adamlarının ya da yetkililerin sorumluluk sahibi olması beklenir. bu sahayı bir rant alanı olarak görmek veya bunu tatlı bir ranta dönüştürmeye çalıştırmak yozlaşmış bir anlayışın ürünü olma tehlikesi taşımaktadır.
    fakat böyle bir tehlikenin bulunması, yapıların güçlendirmesi çalışmalarını, bu konuda yazılan tonlarca makaleyi laboratuvarlarda yapılan onlarca çalışmayı gözardı etmektir.
    işin bir diğer yanı güçlendirmenin amacının, yetersiz durumdaki 'çok' sayıdaki yapıyı yıkıp tekrar yapmaktan daha çabuk sürede (sözgelimi yaklaşık üçte biri kadar bir sürede) ve daha az maliyetle (ortalama %40) tamamlamayı amaçlamaktadır.

    yapı güçlendirmenin maliyet ve hız sınırlamasının olmadığı ama hassasiyetinin daha fazla olduğu konu ise tarihi yapıların güçlendirilmesidir.
    ortada böyle bir tehlike varken, geoteknik ve deprem mühendisliği alanlarında aon 20 yılda bu kadar çok ilerleme olmuşken, bunlara sırtımızı dönüp, efendim rant var burada bikbik demek ancak bu işe girmeye heveslenmiş ama uluslararası kredi kuruluşları ile denetlenen işleri alamayan müteahhitlerin ya da hiç bir şeyden haberi olmayan kahvehane sakini mahmut abinin işidir olsa olsa.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap