32 entry daha
  • ikinci dünya savasi zamanında türkiye'den bahsedildigi zaman kimse alman eski şansolyesi, ve ona nispeten daha yeni eski yardimci sansolyesi franz von papen'den bahsetmez. hitlere karşı olan en büyük adamlardan birisi olan von papen savaş yılları boyunca türkiyede büyük elçilik görevi yapmıştır. eh nihayetinde kendisi bir kaldirim taşı büyüklügünde pirlantadir.. boynuna taksan takamazsin, sokaga atsan atamassın. mis gibi bir şekilde sözde çok önemli bir görevde tüm savaşı geçirmiştir.

    hoş 1941 gibi kendisine bir suikast görevi düzenlenmeye çalışılmış, başarısız olmuş, her ne kadar almanlar "bunu sovyetler yapti" dese de sovyetler, "almanlar suçu bizim üstümüze iterek, türkiye'yi kendi yanlarında savaşa çekmek istiyorlar" demiştir.. hitlerin rejimine karşı çok sert eleştirileri olan franz von papen'in savaşa girmeyen en güçlü ülkeye gönderilmesi hitlerin ve propagandacisi goebbels'in büyük bir buluşudur kanaatimce..

    yani şu, hitlerin önüne harita getirmişler "paşam orta dogu petrollerine bi burdan kuzeyden, bir de buradan güneyden ulasabiliriz" demişler, hitler de eliyle yarim adayi göstererek "niye kestirmeden buradan gitmiyoruz" demiş, kurmaylar da "paşam orası türkiye " diyince, "aman aman hiç bulaşmayalim" demiş, hikayesinden öte işler vardir almanya'nın edirneye kadar gelip de içeriye girmemesinin altında.. ne türkiyenin coğrafi yapisi, ne de gerilla vari mucadeleci tavri korkutmamıştır hitleri de, franz von papen'i türkiyeyi aldıktan sonra nereye koyacagi korkutmuştur..
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap