2 entry daha
  • ana hepatik venlerin veya inferior vena kavanın tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan sendromdur. karaciğeriyle kalbi arasındaki bağlantının kopma noktasına geldiği hasta, vücudunda olup bitenleri, çoğunlukla asit birikimine bağlı olarak karın bölgesinde meydana gelen şişlikle farkeder.
    bu günden tam onaltı yıl önce, güney illerimizden birinde, yurdum insanının "her konuda söyleyecek bir şeyi olma" özelliğini tıp fakültesinde okumakla kaybetmemiş güzide iç hastalıkları mütehassısları toplaşıp, karnı artık neredeyse dokuz aylık hamile bir kadınınki kadar şişmiş olan hastanın "siroz" olduğuna karar verir, -"biz böyle bir durumla hiç karşılaşmadık, ne olabileceğini de bilmiyoruz, bu yüzden sizi filan hastaneye filanca uzman arkadaşımıza yönlendiriyoruz" diyecek değiller ya, koy bir teşhis ölsün gitsin hasta, kime ne!- bir de iki-üç ay ömür biçerlerdi. o günlerde parası pulu olup da kapağı istanbul'a* atabilenler, hastane merdivenlerinden koşarak inerken prof. dr. oktay yeğinsu ile çarpışıp bir de dertlerini anlatma fırsatı bularak çapa tıp fakültesi hastanesine yönlendirildilerse ve de prof. dr. ali emre ile tanış olabildilerse hastalarını ve hayatlarını kurtardılar*..
    bu kadar tesadüf ancak bir defa üstüste gelir diyorsanız, haklısınız.. mesela merdivenlerdeki o çarpışmadan yalnızca altı yıl sonra prof. dr. oktay yeğinsu, böyle bir tesadüfler zinciri yerine ne olduğunu anlamadığı vakaya "grip" teşhisi koyarak "hocaların hocası" namıyla maruf bir insanın "aort yırtılması" sebebiyle ölümüne sebep olacak bir doktor müsveddesi ile karşılaşmış ve henüz elliiki yaşında iken hayata veda etmiştir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap