3 entry daha
  • adini da verelim tam olsun: "nakşibendi tarikatının halidiye kolunun gümüşhanevi yolunun şubesi"
    avustralya'dan çok türkiye'de faaliyet gösterdikleri bilinsin diye biraz daha detay vereyim. iskenderpaşa evet bugün eskisi kadar güçlü değil, başta fettullahçilar ve diğer nurcular olmak üzere çok güçlü rakipleri var, ama halihazirda bir ülkeninin başbakaninin bağli olduğu bir tarikattan sözediyorsak önemli bir islami akimdan sözetiğimiz hatirlansin.
    mnp'den başlayarak msp ve refah partisi'ne kadar uzanan siyasal çizginin gerisindeki en temel dinamiklerden biri nakşiliğin iskender paşa dergahi koludur o da bilinsin. orada bir kaç küçük hatirlatma lazim. gümüşhanevi'nin efsaneleri etrafinda başlayan ve kotku'ya devreden bu çizgi kotku'nun ölümünün ardindan esat coşan zamaninda önemli bir kirilmaya uğradi ve refah partisi döneminde erbakan'la köprüler büyük ölçüde atildi. bu dönem ekadar parti yönetimi de büyük ölçüde tarikatin kontrolü altindaydi. türkiye'de siyasi islam geliştikçe tarikatin daha mutedil bir siyaset önerdiği ve derin devlet içindeki bağlantilariyla 28 şubat sürecine gidişi engellemeye çaliştiğini biliyoruz. esad coşan'in tarikati modernleştirdiği hakyol vakfi, ilim ve sanat vakfi gibi "modern kurumlar" kurduğu ve dünyaya açtiğini da buraya not edelim.
    öte yandan tarikatin en önemli elemanlarını verdiği, eğitimini ve hazirliğini yaptiği, yurtdişinda okuttuğu ve yetiştirdiği birçok isim, bugün bakan ve müsteşar düzeyinde hala etkin. refah ve bugünkü akp, saadet kadrolari içinde nakşiliğin bu koluna bağli önemli isimler var. erdoğan ve gül disinda ilk elden aklima gelen unakitan, gönül, coşkun, güler gibi cok sayida isim iskenderpaşa dergahina bağlılıklarıyla bilinirler. gül'ün ve birçok üst düzey kadronun daha sonra fettullah ekolüne yaklaşmasi da ayri mevzu bilahere tartişiriz... tarikatin basinda 7-8 yildir esat coşanin oğlu nurettin coşan var. o da taa amerikalarda işletme okumuş da gelmiş bir tarikat ehli. işletme okumasi da lazim tabi o kadar şirket falan, ama ben ayrica bayiliyorum bu tarikat ehlinin gavur ellerinde yurtdişinda okuyup da geri dönmeli ilim çin'de de olsa alin gelin bahaneli maceralarina, onu da söyleyip hafiften amerikanciliklariyla dalga geçmeden duramayacağım.
    ben de böyle boncuk gözlü alayci bir tarlakuşuyum, ne yapayim, beni de böyle kabul etsinler.

    etiketler: nakş, nakşi, tayyip, halidiye, amerika, gümüşhane, herbie hancock

    (last fm büyük icad nurettin kardeşim hergün zikir var)
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap