7 entry daha
  • babaannemin kardeşimle bizi geceleri uyutmak için söylediği, çocukluğumda bende travma etkisi yaratmış, bence bulgaristan yöresinden çıkmış en güzel türküdür.
    hikayesi zaten sözlerine bakınca anlaşılabiliyor, ama enteresan bir şekilde hikayede geçen recep isimli karakterin bulgaristan'dan türkiye'ye göçen grup içinde olduğu, dahası bursa'da hürriyet semtinde yaşamakta olduğuna dair çok yoğun söylentiler vardı. hatta babaannemin arkadaşları bu adamı işçi olarak çalıştığı fabrikaya varıncaya kadar detaylı bir şekilde tasvir etmişlerdi.
    ama bu da demektir ki bu türkü o kadar da eski değildir, en eski ihtimalle 1950'lerde bu hikaye yaşansa, o zaman da o yörenin karaketistik bir tütküsü haline gelmesi için geçen süre kısa geliyor bana.
    bu türküyü ne zaman dinlesem gözümün önüne kendini arda nehrine bırakan bir kız silüeti gelirdi, zaten arda nehri kurumadan kendini bu şekilde öldüren insanlar oldukça fazla imiş. tıpkı dedemin annesinin evden işe gidiyorum deyip çıkmasının ardından yaptığı gibi. hatta arda nehrinin kurumasına bu yüzden sevinenler bile olmuş bulgaristan'da..
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap