25 entry daha
  • kendi bildiğim, şu an için aklıma gelen ve ilginç olduğunu düşündüğüm hikayelerden bir top 10 listesi hazırladım. sıralamada herhangi bir kriter söz konusu değil ama 1 numara benim 1 numaram. buyrun;

    delik jeton
    bilinen en kolay dolandırıcılık yöntemi olmasına rağmen yeni nesiller için kısaca açıklamakta yarar var. ankesörlü telefon diye tabir edilen cihazlar bundan 5-10 yıl öncesine kadar jeton adı verilen metallerle çalışırdı. atılan jeton bir dile değer, cihazı aktif hale getirir konuşma gerçekleşirdi. konuşma bitimine doğru alınan sinyalle birlikte yeni jeton atılır görüşmeye devam edilirdi.

    uzun telefon görüşmelerinde defalarca jeton atmak yerine, bir jetonun ortası delinir, iple bağlanır, her sinyalde yukarı çekilip tekrar bırakılır. ptt'ye girer kişi kâr eder.

    akbil sahtekarlığı
    o kadar fazla ki aslında. bir kaçına değinelim. ilki iett şoförlerinin yaptığı. bilet alamayan yolcuları mağdur etmeme bahanesiyle taşıdıkları akbilden 1,30 lira düşmesine rağmen yolcudan 1,50 lira almaları. yolcu başına 20 kuruşluk haksız kazanç.

    ikincisi ve üçüncüsü akbil dolumcularının; birinci yöntem 100 lira para alınan akbil' e 80 liralık dolum yapmak, herhangi bir itirazda yanlışlık oldu bahanesine sığınmak. diğer yöntem ise depozitosunu verip geri almış olduğu akbilin içindeki kontorları iade etmeyip yeni gelen müşteriye akbil değişikliği ile içindeki kontorlerin üzerine ilave ederek küçük ama haksız kazanç elde etmek.

    bir diğer akbil dolandırıcılığı çok kısa sürmüş, belirli kişiler dışında pek bilinmeyen bir yöntemdir. akbil' in otomatik yükleme cihazlarının yeni çıktığı zamanlarda paranın yalnızca bir yüzüne bakmasından dolayı, renkli fotokopiyle çoğaltılmış paralardan dolum yapılabilmesi. duruma uyanan ibb çok çabuk önlem alıp makinelerini güncellemiştir.

    langırt
    en masum dolandırıcılıklardan biri bu olsa gerek. langırt makinesi genel itibariyle jeton karşılığı 11 top verir. bu topların süresi kaleye girene kadardır. yani bir langırt maçı 2 dakikada da bitebilir, 20 dakikada da. söz konusu durumda kaleye giren top cengaver bir el tarafından henüz makinenin alt bölümüne ilerleyemeden kalenin içinden çıkarılır ve yeniden oyuna sokulur. gol geçerlidir.

    geri dönüşümlü telefon kartı
    en sistematik dolandırıcılıklardan biridir. 30-60 ve 100 lük olarak satılan telefon kartlarıyla gerçekleştirilir. herhangi bir kaset açılır, içindeki şerit alınır, mıktanıs ile içindekiler tamamen silinir, telefon kartının arkasında bulunan manyetik alandan biraz uzun olacak şekilde kesilir, manyetik alanın alt kısmına sıfır gelecek şekilde pritt ile yapıştırılır, kart telefona sokulur, erkanda 30-60-100 yazılarından biri görüntülenir, arama yapmadan kart cıkarılır, üzerindeki şerit çıkarılır, görüşme yapılır, kontor bitince kart çıkarılıp mıknatıs gezdirilerek sıfırlanır, şerit üzerine aynı şekilde yapıştırılır, kart telefona sokulur, ekranda kontor yazar, şerit sökülüp yeni görüşme yapılır. çıkış noktası bilinmemekle beraber askerlerin türk dolandırıcılık tarihine bir armağanı olarak bilinir.

    tren jetonu
    seksenlerle birlikte tırmanan enflasyon, doksanlarda tavan yapmış ekonomi çığrından çıkmıştı. her yıl yeni banknotlar piyasaya sürülüyor, tl eriyor, paranın hiç haysiyeti kalmıyordu. ilginç bir şekilde madeni paraların yenisi çıktıkça ebat olarak daha büyüyor, hacim kazanıyor, penaltı vermeyen hakemin başına atıldığında baş yaracak kadar büyüyordu. en sonunda buna bir hükümet dur dedi ve madeni paraları küçültme kararı aldı. dönemin 50 lirası tam da tren jetonu boyuna getirildi. bu tren yolcuları için %40 a varan indirim demekti. çok geçmeden herkes kullanmaya başladı ki tcdd önlem olarak jetonların ortasına çizgi koydu, böylece 50 liralar turnikeden geçmeyecekti. sonra ne mi oldu? herkesin elinde bir eye, paraların ortasında birer şerit.

    1 euro
    yurt dışından da bir örnek verelim. başrolde yeni 1 lira ve gurbetçiler. tesadüfen 1 avroyla aynı olan 1 lirayı gurbetçilerimiz otomatlarda fazlasıyla kullanmışlar diye biliyorum, yanlışsa günahı boynuma.

    düzeltme : 1 liranın tekabül ettiği para 2 euro imiş, vay anam neler dönmüş serhat yav.

    bedava kısa mesaj
    tarifeyle veya abonelikle değil, sadece bir telefon ile yapabileceğiz bir dolandırıcılık. siemens c25 model telefonlarda kısa mesaj gönderildiğinde ekranda 3 adet zarf soldan sağa doğru hareket eder, ikinci zarf en sona ulaştığı an "no" tuşuna basılırsa mesaj gider ama kontor düşmez. tek kötü yanı iletildi mesajı alınamaz.

    sahte paso
    iett'nin içinde olduğu bir dolandırıcılık daha. teknolojinin gelişmesiyle şimdi yapılamıyor ama eskiden çok kişinin ekmek yediğini düşünürsek değinmeden geçmeyelim. ihtiyacımız olan yalnızca bir adet öğrenci belgesi. iett'nin karaköy'deki paso işlerine bakan kısmına gidip bir öğrenci belgesi ve bir adet vesikalık fotoğraf -ki onlar buna resim der- verdiğiniz takdirde kendi fotoğrafınızın olduğu sahte pasoya hemen sahip olabilirdiniz.

    sınırsız konuşma
    en bireysel ve en spesifik dolandırıcıklardan biri bu. aycell ve aria'nın birleşerek avea'yı kurdukları dönem. bir arkadaşımda aria hat var. oturduğu semt itibariyle aria çekmiyor. birleşimden sonra aycell üzerinden görüşme yapabilir yalnız servis numarasını değiştirerek. kontor sayısı "1". arıyor, konuşuyor, kapatıyor. görüşme bitiminde aycell aria'ya bu abone şu kadar görüşme yaptı ücretini düş talimatını geçiyor ancak 1 kontor olduğu için herhangi bir işlem yapılmıyor. işin ilginç olan kısmı o bir kontor baki kalıyor, silinmiyor.

    atari jetonu
    her zaman ilk kez dinliyormuşçasına heyacan ile dinlediğim bir hikaye bu. 10 yılı aşkın dostluğumuzun da etkisiyle graveyard keeper' ın atari jetonu 1 numara.

    sistem basit, atari jetonu yapmaya en uygun metali tespit et, uygun bir yerde şekil ver, kullan. peki nedir en uygun metal? kola kutusu mu? soba borusu mu? hayır, salça tenekesi. peki atari jetonu şekli nasıl verilecek? mengeneyle mi? penseyle mi? hayır. devlet okullarında bulunan sıralarla. biribirine kusursuzca geçen tahtalardan oluşan sıraların dişleri aynı atari jetonu kalıbı gibi açılmış. metali kes, sırada şekil ver, oyna. bu hikayenin bir numara olmasının bir nedeni de yakalanınca yenecek dayak. atariciden dayak yemek heralde bir çocuğun isteyeceği en son şeydir. bir araba denir ya, işte öyle bir şey. tek jetonla haggar'ı bitirebilen psikopatların böyle bir buluş yapması da hayli enteresan.
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap