27 entry daha
  • içilen kahve'nin karakteristik özelliklerini, tat ve aromasını cupping metodundan sonra en iyi alabileceginiz kahve hazırlama yöntemidir. ki zaten cupping yöntemi içilmek üzere kahve hazırlama yöntemi değil, incelenecek kahveyi hazırlama yöntemidir. bu durumda french press bir numaraya oturur**

    geçelim tahtamızda anlatalım***

    evet ne diyorduk? french press alırken en onemli nokta, filtre aginin orgusu ve kalitesi. bu orgu sayesinde filtre işlemi sırasında minimal kahve parçacıgı suda kalıyor. ikinci onemli nokta da bu filtre aginin cam hazneye sıkıca geçmesi. bu iki özelliği 5 farklı french press üzerinde inceleyelim.

    http://img524.imageshack.us/img524/6296/fp1tp2.jpg

    soldan saga;

    1) bodum chambord (1 litre)
    2) frabosk (350 ml)
    3) bodum kenya (300 ml)
    4) kahve dunyasının bir donem sattığı french pressler ama şükür artık bunlardan satmıyorlar (350 ml)
    5) bim marketten 1 liraya alınmış french press (çok guzel sut kopurtur ama kahveyle işi olmaz bunun 350 ml)

    şimdi ilk detay resmi (sol tarafta ag orgusunun uzaktan çekilmiş, sag tarafta ise aynı ag orgusunun detayı)

    http://img26.imageshack.us/img26/4296/fpfiltre.jpg

    yukarıdan aşagıya:

    1) bodum chambord 1lt ag orgusu (bakınız balık sırtı sık ve olabildigince aralıksız dokumaya, aferim bodum)
    2) frabosk ag orgusu (burlap da denilen çuval orgusunu andırmakla beraber daha çok annelerimizin iple ordugu bir ters bir duz haroşa orgu şekli, dogal olarak da arada boşluklar oluyor çok ince kahve tozlari burdan rahatlıkla geçiyor)
    3) bodum kenya ag orgusu, o da gordugunuz gibi bodum chambord ile aynı gibi ama chambord'unki kadar cam hazneye sıkı geçmeli oturmuyor, kahve hazırlarken filtreden degil yanlardan kaçırıyor.
    4) kahve dünyasından alınan french press'in örgüsü kevgirmiş resmen
    5) bim'inki de kahve dünyasını aratmıyor, 25-30 kilo verirsem arasından kahveyle beraber ben de geçerim*

    aradan geçmek demişken kullanılacak kahve kalınlığından bahsetmek lazim. french press için çekilecek kahve kalınlığı, kahvenin tadında ve demleme süresinde büyük farklar yaratır. hazırlama yöntemleri arasında en kalın kahveyi bu yöntem için çekiyoruz. zaten bu french press'e uygun kahve kalınlığı kahveye dair en sık sorulan sorulardan biridir, siz tam keyifle fincanı ağzınıza götürecekken odaya biri dalıp "aplaaaa french prens'e* uygun galınlık niydi?" diye sorar. bu sorunun net bir cevabı ne yazık ki yok, zira öğütücüden öğütücüye ayar rakamları değişmekte. ama şerif başaran'in french press kahve kalınlığı için güzel bir tanımı var. tuz taneleri ile toz şeker taneleri arasında bir kalınlık olmalı. ve elbette olabildigince az tozlu öğüten bir kahve değirmeninde öğütülmeli. çekilmiş kahve irili ufaklı, tozlu ve parçalanmış partikullerden oluşursa, daha küçük partikuller suyla temas etmesi gerekenden daha uzun sure temas edeceginden, demlendiğinde istenmeyen tatlar daha çok ortaya çıkar.

    bu yontemle kahve hazırlarken asla tek dogru yoktur, hatta birden fazla teknik vardır. önemli olan kahve miktarı / su miktarı ve sıcaklığı / demleme süresi üçgeninde kişisel beğeninize uygun oranı yakalamaktır. eh bu da kahveden kahveye değişkenlik gosterebilir.

    yarın herkes yanında birer avuç çiğ çekirdek kahve, pamuk ve yogurt kabı getirsin, evde kahve yetiştirmeyi anlaticiim, biriniz çıkarken dia makinesini alıp odama götürsün*
288 entry daha
hesabın var mı? giriş yap