10 entry daha
  • ccd ve cmos'lardaki "gürültü"nün kaynağı. genellikle uzun pozlamalarda* görüntünün köşesinde ya da kenarında kırmızı bölgeler oluşmasına sebep olur. buna da amp glow denir. çünkü amplifier'daki mosfet'tir asıl kaynağı.

    önüne geçmenin birkaç yolu var. en iyisi pozlaması sırasında read-out amplifier'ı kapatmakdır. ama bunun için canon eos 1d mark ii ya da canon eos 20da gibi hayvanlar besliyor olmanız gerek.

    eğer hayvanat bahçesi olmayan standart bir fotoğrafçıysanız, dark frame alabilirsiniz. bunun için, orjinal poz sürenizle aynı poz sürede bir fotoğraf daha çekin; ama bu sefer objektifin kapağı kapalı olsun. böylece içeride üretilen gürültü modellenir. orjinal görüntüden dark çıkartılarak temiz görüntü elde edilir.

    ama bazen mosfet'in yarattığı amp glow o kadar şiddetli olur ki, pixeller satüre olur. bu durumda dark frameler de işe yaramaz (çünkü onlar da satüre olacaktır. birbirinden çıkarınca da geriye 0 kalır) bunun için de en ideal çözüm, çok fotoğraf çekip stack etmektir.

    tabii daha da güzeli, makinayı soğutmak.

    "mosfet'lerin bu belası ne zaman geçecek?" diyorsanız cevabı şudur. "japonlar daha küçük makina yapmaktan vazgeçince." çünkü giderek mosfetler de küçülür, yüzey alanı küçülünce daha zor soğur, falan filan...
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap