5 entry daha
  • adi ve kavgasini anmak icin sosyalist almanya nin (`alman demokratik cumhuriyeti`) anisina isyanci köylülerin kilise ve aristokrasi tarafindan yok edildikleri `bad frankenhausen` da devasa bir panorama resmi ve müzesi yaptirdigi devrimci.
    `erich honecker` önderligi 1975 yilinda köylü savaslarinin 450. yildönümü nedeniyle genis bir kampanya baslatti, bu kampanyanin ayaklarindan birisi de iste savasin oldugu yerde bu devrimci kalkismayi ve onun önderi thomas müntzer i anmak icin dev bir panorama resmi ve müzesi yapmakti. dac nin en önemli ressamlarindan olan `werner tübke` bu projeye kazanildi. iyi de oldu bu, cünkü kitch bir `sosyalist realizm`anlayisi yerine tübke projeye ve sanatsal anlayisina hic kimsenin karismamasini sart kosarak ise basladi. tübke kendi stilini büyülü realizm (magischer realismus) olarak niteliyordu. ressam eserine "almanya da erken burjuva devrimi" (frühbürgerliche revolution in deutschland) ismini vererek aslinda ne yapmak istedigini de özetliyordu. bu eser köylü savasinin sadece aksiyon olan yönünü degil 16. yüzyilinda bir panoramasini veriyor, savasin kendisinden cok yasami ve savasan taraflarin sinifsal konumlarini ve umutlarini yansitiyor.
    yuvarlak bir binanin icerisinde 123 metre uzunlugunda ve 13,9 metre yüksekliginde bir resimden söz ediyoruz burada. bu devasa proje ancak 1989 yilinda bitirilebildi. 1989 karsi devriminden hemen sonra ise hiristiyan-yesil-sosyal-liberal tüm demokrat sürü (cdu-spd-grüne-fdp) bu müzenin kapatilmasini istediler. yörenin yerli halki, ressam tübke ve ayakta kalmis sosyalistler bu saldiriyi savurabildiler cok sükür.
    yolu düsenin gidip görmesi lazim bence, sosyalizm in sanat anlayisi denildiginde akillara sadece kitsch ve kaba eserler gelenlere de güzel bir cevaptir bu monumental eser. bir fikir edinilebilmesi icin suraya bakiniz efendim:

    http://www.panorama-museum.de/…tml/willkommen_.html
    http://de.wikipedia.org/…letimestamp=20070604232623
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap