11 entry daha
  • tolga yarman cihatım karşısında nasıl tepki verildiğini hatırlıyorum, ve evet yine belli rahatsızlıklarım var. biliyorum bu söyleyeceklerim kulağa kötü geliyor, ancak burada bazı çizgileri kesin olarak çizmek durumundayım.

    öncelikle serkan anılır'ın bir mimar olarak çok başarılı olduğundan hiç bir şüphem yok. uzay programlarındaki çalışmaları ve bilgisi konusunda söyleyecek hiç bir şeyim olamaz. ancak bu kişi hakkında çok ilginç bir bilgi gürültüsü var. google'a girdiğinizde karşınıza çıkan tek bilgi geridöndürülmüş, tekrar tekrar kullanılmış bir pasaj. bu pasajda sözlükte de yer alan, ödüller ve en önemlisi fizik makalesinden bahsediliyor.

    üşenmedim anılırın üniversitedeki sayfasını buldum. şu an için ingilizce sayfası çalışmıyor. ancak japonca sayfada yayınlar ve ödüller linkleri mevcut.
    http://www.buildcon.arch.t.u-tokyo.ac.jp/…erkan.htm

    öncelikle american medal of honor, american bibliographical institute listede açıkça gözüküyor. bunların lafını neden ediyorum diye sorarsanız, bu ödüller her makale yayınlayan akademisyene yollanan para karşılığı verilen ödül ve bibliyografik listelerde yer alabilme payesidir. http://en.wikipedia.org/…ki/american_medal_of_honor

    bunda bir gariplik yok, bu ödüllerin de kamu tarafından zaten çok önemsendiğini zannetmiyorum. ancak anılır'ın mistifike edilmesinin ana nedenlerinden biri olan 11 boyutlu uzayda dizayn makalesi ve bunun nedeniyle aldığı ödül konusunda gerçekten kafamda soru işaretleri var.

    anılır sayfasında yazıdığı üzere “ a proposal to understand the 11th dimensional membrane universes and their architectural forms in space environment” isimli makaleysini 2003 yılında physical review lettersda yayınlamış. physical review serisi gerçekten fizikçilerin her zaman makale yayınlamak isteyeceği, en önemli bilimsel dergilerdendir. ancak atıflarını sitesinde volume ile ve sayısı ile vermediğinden bulmakta sıkıntı çektim. elimde sadece ay ve yıl olduğundan physical review letters sayfasına giderek bütün eylül 2003 sayılarına teker teker baktım. ancak bu makaleyi bulamadım. hala kendi dikkatsizliğimden olabilir diye düşünüyorum, siz kendiniz de bakın.

    http://prola.aps.org/toc/prl/v91/i10
    http://prola.aps.org/toc/prl/v91/i11
    http://prola.aps.org/toc/prl/v91/i12
    http://prola.aps.org/toc/prl/v91/i13

    tabi bu basit bir atıf hatası olabilir. aslında ilk yaptığım şey olan, aramayı tekrar yaptım, ve nasa'nın bütün astronomi ve fizik makalelerine ulaşımı sağlayan ads abstract servisinde anılır ismini yazdım. anılır eğer bir fizik makalesi yazdıysa, hele hele bu physical review gibi önemli bir dergiyse burada çıkması gerekir diye düşündüm ve sonuç maalesef burada da olumsuzdu:
    (bkz: http://cdsads.u-strasbg.fr/…s&txt_sco=yes&version=1)

    buraya elle tutulur bir şeyler yazamamanın üzüntüsüyle, cambridge fizik bölümünden alınan ödül üzerinden bulabilirim diye düşündüm. anılır sayfasında en sona dizdiğini düşündüğüm ödülleri arasındaki linklerden cambridge ödülü ile ilgili olanını buldum ancak bu da sadece fizik bölümünün sayfasına yönlendiriyor. http://www.phy.cam.ac.uk/

    cambridge fizik bölümünün verdiğe ya da verebileceği ödülleri takip ederek bulmaya çalıştım ancak prestijli bir ödül olarak algılanması gerektiğini düşündüğüm bu ödülün, link verilen sayfada reklamının yapılmaması kafa karıştırıcı.

    sonuçta burada söylediklerim gayet muğlak ve ortalıkta kendisi ile ilgili olan bilgi gürültüsünde neyin doğru olup neyin olmadığının kontrol etmek gerçekten zor. umarım sevenleri bu yazdıklarımı takip edip yanlışlarımı bulurlar veyahut bizzat kendisi blogunda veyahut yapacağı ingilizce sayfasında gereken bilgileri ekleyerek bu muğlaklığı bertaraf eder.

    hürriyet haberi sonrası şart olan edit: serkan anılır'ın patlaması ile yaşanan infialin gururu ile ilk serkan üzerine ilk yazdıklarıma döndüm. benim bunun ortaya çıkmasındaki katkımı sorarsanız, çok azdır diyebilirim. anılır'ın üniversite'den atılmasına giden yoldaki en büyük emeği japonlar ve onların blogudur. burada yazdıklarım sayesinde onlardan haberim oldu; bir kaç türkle daha küçük şeylere katkımız oldu. türkçe kaynakların çevirisi vs. ki benden çok yardım eden bir çok insan oldu. daha önce de dediğim gibi olay ben, sen, o değil; web cemaatinin kendidir, kollektif verilen emektir. halk medya şişirmesi bilim insanlarını kendi kontrol edebilir etmelidir, tavsiye ederim.
168 entry daha
hesabın var mı? giriş yap