14 entry daha
  • nasil gencler icin öss gibi bi zorunluk varsa bu ulkede, yaslilarin icin de bunun karsiligi bu olay. bunun bi ibadet olusu, mahiyetinin derin olusu cok geri planda kaliyor biliyorsunuz bunu. olaya ayni zorunluluk perspektifinden bakinca "bakis acisi" denilen olay netlesiyor. öss sendromu gibi bir hac sendromu var bu ülkede her şeyin oldugu gibi. mahalle baskisinin en bariz örnegi bu. elindeki tek mal varligi olan inegini satmaya mecbur birakiyor bu baski. ya da baska hesaplari kapamak icin bir perde gerekiyor. amaci mi? neyin? haccin mi? yok artik daha...!

    bir de diyanetin olayi kura ile belirlemesi hadisesi iyice cizgileri netlestiriyor. büyük itirazlar olsa da aslinda tipki öss gibi bir bahane ve rahatlama araci kura. bu gün öss kaldirilmali diyenlerle pek bi farkları yok desem anlasilmis olur bu tipler icin. yani, mesele hacca gitmek falan degil, sorumluluk savimi, bir yükten kurtulma, askerlik gibi işte. kura cikmayinca sevinmek var gizli gizli, son derece dogal mi?

    hacca basvuru psikolojisinde, "herkes basvuruyor, ben girmesem ayıiplarlar, millete ne cevap veririm, en iyisi gireyim" sözlerinin orani yuksek yuzdelerde seyrediyor, kura sonuclarinda kaybedenlerin ic seslerinin "iyi ki cikmamis, ciksaydi zaten o parayi bulamazdim" orani yine oldukca fazla. ve en önemli koz öne sürülüyor "bana kura cikmadi o yüzden gidemiyorum" bu aslinda bizim icsel disiplinimizin bir ögesi, össde de, askerlikte de aynisi, bir yük var ve onu savmak gerek. gidemedigi icin gercek anlamda üzülen çok azken, gittiği için gercek anlamda sevinen de az. gidenler, dostlar alisveriste görsün diyor. sayiyor paralari. yaklasik 750 bin basvurudan %10'unun gidebilme firsati var, o yuzden gitme hakki kazananlari genellemek bile yanlis ama onlar icin de bir cok bahane hazir, hastalik gibi, ekonomik sartlar gibi...onlarin yerine (siralamaya göre) yedeklerden aliniyor. kimi sira bana gelecek diye korkuyor.

    hacca gitmek artik ici bosaltilmis bir eylem, ibadetle alakasi yok. olay imaj edinimine donmus, sosyal bir rahatlama olmus, ama bunun daha makul yollari var, yok degil!
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap