213 entry daha
  • sırf futbol hukuku ile ilgili konuları sevdiğimden; fifa ve türkiye futbol federasyonu transfer talimatlarında, neredeyse şu an içinde bulunduğu sorunun davasına bakabilecek kadar çalıştığımı söyleyebileceğim futbolcu.

    olayların şu anki durumunun yasal tüzüklere göre nasıl göründüğünü bilmek isteyenler aşağıda yazılanları okuyabilir. içerisinde maddelerden alıntılar da olacağı için çok uzun süreceği konusunda şimdiden uyarayım.

    önce linkler:
    http://www.fifa.com/…/78/statusinhalt_en_122007.pdf - şu an geçerli olan fifa transfer kuralları
    http://www.tff.org/…uments/tff/talimatlar/pfstt.pdf - türkiye futbol federasyonu transfer talimatları
    (şu noktada belirtmek gerekli ki, fifa ve tff transfer talimatları bir iki ufak detay dışında birbirinin aynı)

    öncelikle bilmemiz gereken bazı bilgiler:
    koruma dönemi (protected period): profesyonel futbolcunun 28 yasından önce imzaladığı sözlesmelerin yürürlüğe girmesini takip eden (önce gelen esas alınmak sartıyla) üç yıllık veya üç sezonluk dönemi ya da profesyonel futbolcunun 28 yasından sonra imzaladığı sözlesmelerin yürürlüğe girmesini takip eden (önce gelen esas alınmak sartıyla) iki yıllık veya iki sezonluk dönemi.

    futbolcunun fesih hakkı: fifa'nın tabiriyle haklı nedene, (just cause) veya sportif haklı nedene (sporting just cause) dayanan fesih (tff madde 25, fifa madde 14,15); futbolcunun ücretini alamadığı ya da eski kulübünde son sezonunda maçların %10'undan daha azında görevlendirildiğinde sözleşmesini feshedebilmesi hakkı.

    şimdi bunları neden bilmek zorundayız? mehmet topuz, kayserispor ile son kontratını 2007 senesinde yapmıştır ve şu anda bile 28 yaşından küçük olduğu için hala koruma dönemindedir (bu koruma kontratın korunması manasında, futbolcunun değil). ayrıca kayserisporla arasında saydığımız haklı nedenlerden birine dayandırılabilecek fesih konusu yoktur. bu arada bazen bahsi geçen mehmet aurelio'nun fenerbahçe ile arasındaki kontrat 2+1 yıllıktı ve aurelio 29 yaşındayken yapılmıştı. yani aurelio'nun opsiyon olayı olmasa, 3 yıllık mukavelesi bile olsa, 2 yılı doldurduğu için sadece tazminat ödeyerek takım değiştirebilecek durumdaydı (çünkü niye? evet, çünkü 'koruma dönemi' sona ermişti).

    talimatların can alıcı kısımlarından alıntılarla devam edelim;
    tff madde 27 (fifa madde 17), sportif cezalar:
    1- profesyonel futbolcu sözlesmelerinin koruma dönemleri içerisinde haklı bir sebebe dayanmadan feshedilmesi halinde, tazminat ödeme yükümlülüğünün yanı sıra, haksız tarafa asağıda belirlenen sportif cezalar uygulanır.

    2- haksız feshin yukarıda belirtilen koruma dönemlerinde futbolcular tarafından gerçeklestirilmesi halinde futbolcuya altı ay süreyle resmi müsabakalardan men cezası verilir. ağırlatıcı sebeplerin varlığı halinde, söz konusu men cezasının süresi oniki aya çıkarılabilir. her halükarda bu sportif cezalar futbolcunun yeni bir kulübe tescilinden sonraki ilk resmi müsabakasından itibaren baslar.

    3- (bu madde koruma dönemi dışındaki oyuncular için)

    4- koruma dönemleri, sözlesme yenilendiğinde veya önceki sözlesmenin uzatılması hallerinde yeniden baslar

    5- koruma dönemi içerisinde futbolcuyu feshe yönelten veya sözlesmenin feshine neden olan kulüplere fesih tazminatı ödeme yükümlülüğünün yanı sıra sportif yaptırımlar da uygulanabilir. önceki sözlesmesini haklı bir sebep olmaksızın sona erdiren profesyonel futbolcu ile sözlesme imzalayan kulübün aksi ispat edilmedikçe futbolcuyu sözlesmesini feshe yönelttiği varsayılır. bu durumda, kulüp, iki transfer ve tescil dönemi boyunca yeni bir futbolcu transfer etmekten men edilir.

    son söz ve açıklama: sadece tazminat ödeyerek transfer olabilme olayı koruma dönemi dışındaki oyuncular için geçerlidir. koruma dönemi içindeki futbolcuların, kontratlarını feshederek başka bir takıma transfer olmasında hem futbolcu, hem transfer olduğu takım ağır cezalar alabilir.

    tarafların durumu:
    fenerbahçe: kayserispor ile yaptığı anlaşmanın, mehmet topuz'un imzası olmadan hiçbir geçerliliği yoktur. şu anda mehmet topuz ile kayserispor arasında bir kontrat vardır ve bu kontrat kayserispor ya da mehmet topuz feshedip olacaklara katlanmadığı sürece devam etmektedir. web sitesinden mehmet topuz'un transferini duyurduğu için, kayserispor böyle bir başvuruda bulunursa sportif olmasa da maddi ceza alabilir.

    beşiktaş: fifa, futbolcularla transfer görüşmesi yapacak takımların, futbolcunun şimdiki takımına yazıyla bildirmesi gerektiğini, aksi takdirde uygun cezalarla cezalandırılacağını söylüyor (madde 18-3). yani beşiktaş böyle bir şey yapmayıp sadece mehmet topuz'un "bana kulüp bul dediler" sözüyle hareket etmediyse şu anda bile küçük bir suç işlemiş olabilir. öte yandan "nasıl olsa tazminatını öderiz kurtuluruz" mantığıyla mehmet topuz'un şimdiki kontratını feshetmesini sağlar ve transfer ederse, iki transfer dönemi boyunca transfer yapamama gibi büyük bir cezayla karşılaşabilir.

    mehmet topuz: kontratı sürdüğü sürece kayserispor'un oyuncusudur. kontratını feshedip beşiktaşa geçmesi durumunda 6 aydan 12 aya kadar resmi müsabakalardan men cezası alabilir.

    olası senaryolardan en olasısı kanımca mehmet topuz'un fenerbahçe'yle veya kayserispor'un beşiktaşla anlaşması. bu durumda olayın nitekim tatlıya bağlanacağını söyleyebiliriz. öte yandan bunlardan hiçbirisi olmazsa, mehmet topuz bir yıl daha kayserispor'da oynamayı tercih edebilir. şayet mehmet topuz kulüpler arasında bir anlaşma olmadığı halde beşiktaş'a gitmeyi kafasına koyarsa hem beşiktaş'ın hem de kendisinin ağır yara alacağı bir dava süreci görebiliriz, ama yine de kişisel düşüncem, beşiktaş'ın bu kadar amatörce bir risk almayacağı yönünde.
877 entry daha
hesabın var mı? giriş yap