5 entry daha
  • bir komut sonucu oluşan çıktıda arama yaparken ve dosyalarda arama yaparken kullanılabilen gomut.

    aga şimdi şöyle oluyor:

    diyelim ki "netstat -an" inen ip portlarınızın, diğer ip portlar inen ilişkisinin seceresini çıkardınız. emme diyelim ki siz, sadece "8083" portunun ilişkilerini görmek istiyorsunuz. o vakit "netstan -an | grep 8083" yazarsanız bütün netstat çıktıları yerisine sadece netstat çıktıları içisinden 8083'inen alakalı çıktıları görürsünüz. karmaşada yok olmazsınız.
    yukardaki durum en çok da 'ps -ef | grep zıkkımın kökü' inen iyi gitmektedir. ama kurukuruya gitmez derseniz o zaman da 'ps -ef | grep zıkkımın kökü | grep -v grep' dersiniz, grep'li process'i görmezsiniz.

    bir de dosyaları dışardan ararkene çok işe yarar. diyelim "mahmut" isimli bir klasörünüz var, içinde de mahmut.log1,... mahmut.logn şeklinde giden dosyalarınız ve siz bu dosyaların içinde "laylon" kelimesini bulmalısınız. o zaman --- grep "laylon" mahmut.log* --- derseniz mahmut.log dosyalarında laylon'u aratmış olursunuz. emme n sayısına dikkat edin çok büyük olmasın yoksa dimyat'a laylon aramaya giderken eldeki makinadan olursunuz. sonra müdür bey de tepeceğizinize dikilir. grep yanısına -i koyaraktan karakter bağımsız da arama yapabilirsiniz.

    yine dadmin olmazsanız o zaman greb'in yanısına kabartma tozu, yumurta neyin koyun krep olur. çok özür dilerim bu espri için.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap