• ani bir atakla ya da sinsi bir şekilde başlayan, kronik seyir gösteren, pankreasın iltihabi** durumudur.

    dönemsel alevlenmelerle birlikte ilerleyici bir seyir gösterir. iltihabi süreç, pankreas dokusunun gitgide çoğalan bir skar (bkz: nedbe) (bkz: iyileşmiş yara dokusu) dokusu ile yer değiştirmesine ve geri dönüşümsüz disfonksiyonuna yol açmaktadır.

    kronik pankeratit vakaları da özellikle alkolizm ile yakın ilişki içindedirler. hiperparatiroidizm, hiperlipidemi, safra taşları, delinmiş peptik ülserler ve pankreasa gelen darbeler ve kronik pankreatite neden olan etkenlerdendir.
    hastalarda tekrarlayıcı karın ağrıları vardır. düzenli ve/veya yüksek miktarlarda alkol tüketimi olan bireylerin karın ağrısı şikayetlerinin bulunması, kronik pankreatit yönünden çok anlamlıdır.

    pankreas işlevsizliği sonucu yağ ve protein emilimi bozularak kilo kaybına yol açar. yağ emiliminin bozulması ayrıca yağda eriyen a, d, e ve k vitaminlerinin emilimini bozar. d vitamini eksikliği kan kalsiyum düzeyinin düşmesine; dolayısıyla kramplara yol açar. k vitamini eksikliği ise pıhtılaşma mekanizmalarında bazı bozukluklara neden olarak kanama eğilimini arttırır; ciltte ekimozlar ile karşımıza çıkabilir. bazı hastalarda ise diabet tablosu gelişebilir. ayrıca bu hastaların pankreas kanserine yakalanma riski % 4 olarak belirlenmiştir.

    hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. pankreasın salgılayamadığı enzimlerin ağız yoluyla dışardan verilmesi ve diğer destek tedavileri kullanılır. zaman zaman cerrahi yöntemlere basvurulabilir. alkol kullanımının ortadan kaldırılması tedavide çok etkili bir adımdır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap