384 entry daha
  • "transfer piyasasının yüzde 10'unu oluşturan menajerlik müessesinin kaymağını, lisanslı menajerlerin 'kapkaççı' ve 'hatırlı menajerler' dediği lisansız futbolcu temsilcileri yiyor.

    kayserisporlu mehmet topuz'un transferinde yaşanan kaos gözleri bir kez daha menajerlik sistemine çevirdi.
    menajerler, her yıl ortalama 100 milyon euroyu bulan transfer piyasanın en önemli kilit oyuncuları. bu pastanın yaklaşık yüzde 10'u menajerlerin cebine giriyor ama, ortalık lisansız menajerden de geçilmiyor. vergisini ödeyip bu işi yapanlar bundan en fazla musdarip olanlar...
    türkiye'nin en gözde futbolcularından olan mehmet topuz, lisansız menajerlerin marifetiyle
    1 haftada en çok yıpranan "futbol markası"na dönüştü ve akıbetinin ne olacağı şimdilik belirsiz. nihai kararı türkiye futbol federasyonu (tff) karar verecek ama başkan mahmut özgener, "bize gelen bir başvuru yok henüz" dedi dün.
    topuz vakası, menajerlik müessesesinin türkiye'de fifa kurallarına uygun işletilmediğini bir kez daha belgeledi.
    bir yanda işi namusuyla ve "faturalı" yapanlar diğer yanda kaçak menajerler... bu "kaçak rant"ın oluşmasında bazı kulüp yöneticileri, teknik direktörlerin de rolü bulunuyor.
    17 yıldır menajerlik yapan eski galatasaraylı futbolcu erhan önal, "ortada bir sürü 'hatır menajeri' dolaşıyor" derken, aralarında trabzonsporlu gökhan ünal'ın da bulunduğu 36 futbolcunun menajerliğini yapan batur altınparmak ise onlara "kapkaççı" diyor.
    eski adanaspor başkanı çağdaş ergin ile pro erg şirketi'nde menajerlik yapan erhan önal, kusurun büyüğünü kulüplere yüklüyor: "normalde kulüplerin lisansız menajerle muhatap olmaması lazım. çünkü onlar hem futbolcuya hem kulübe zarar veriyor. mehmet topuz bizim oyuncumuz olsaydı böyle tepsi gibi ortaya atmazdık."

    lisansızlar kazanıyor
    topuz olayında öncelikle kayserispor yönetimini hatalı bulan önal, futbolcunun rızası olmadan bonservisin verilemeyeceğini vurguluyor: "muhtemelen beşiktaş fifa'ya gider ve geçici lisans alıp topuz'u oynatır. sonrasında ne olur bilinmez."
    lisanslı futbolcu temsilcisi olmak için fransızca, almanca, ingilizce, portekizce ve ispanyolca'dan birini bilmek gerektiğini kaydeden önal, "türkçe konuşamayanlar dahi federasyondan lisans alıyor. 'hatır lisansları' var ortada. hepsini de isim isim biliyorum" diyor.
    menajerlik işinden parayı lisansız kişilerin kazandığını kaydeden önal, "kulüplerde bu isimlerle çalışanlar var. tezgah kurulmuş yani. ben bu yıl lisansımın sigorta poliçesini bilerek yatırmadım. ne yapacaklar diye merak ettim. sadece askıya aldılar ama sonrasında ne yapacaklarını onlar da bilmiyor. lisansım iptal edilse fifa'ya gideceğim ve türkiye'de bu işi hakketmeyenlere lisan verildiğini ve tepki vermek için paramı yatırmadığımı söyleyeceğim" diye konuşuyor.
    bugün tff başkan olsa öncelikle lisansız menajerleri temizleyeceğini kaydeden önal, "fifa yetkilerini kullanarak, futbolcudan kulübe ve menajere kadar gereken cezaları veririm. bir sürü delil var. yurtdışında bu iş böyle yapılmıyor. kulüplerin maddi olarak bugün düştükleri durumun nedeni yanlış transfer harcamaları " diyor.
    son zamanlarda özellikle yabancı menajerlerin istediği "imza para"sına da değinen önal, "böyle bir şey yok ama kulüpler niye fifa'ya şikayet etmiyor, anlamıyorum" diyor.
    önal, federasyonun ise yaşanacak sorunlarda fifa'ya gitmemeleri için taahhütname imzalattıklarını vurguluyor. önal, "menajerlik sistemini değiştireceğim" diyen fenerbahçe başkanı aziz yıldırım'a da destek vermeye hazır olduğunu söylüyor.

    federasyonun başı yanar
    batur altınparmak ise lisanslı menajer, avukat ve birinci dereceden akrabaların dışında hiç kimsenin menajerlik yapamayacağını belirtiyor. altınparmak da yabancı dil bilmeyenlerin lisans aldığını vurgulayarak, "bu nasıl oluyor? ciddi bir problem var. birisi fifa'ya şikayet etse federasyonun ve menajerlerin başı yanacak" diyor.
    tff'nin kendilerinden taahhütname almasına ise karşı olmadığını kaydeden altınparmak, "türkiye'nin o kadar çok dosyası var ki... tff, daha fazla prestijimiz sarsılmasın diye yapıyor. mantıklı" diyor.
    yurtdışında bile tanımadığı insanların kendisini aradığını kaydeden altınparmak, "adam 'iki tane futbolcum var, sizin lisansınız üzerinden satabilir miyiz' diyor bana.
    türkiye'de 90'a yakın lisanslı menajer var ama bunların 30-35'i aktif. gayrıresmi çalışanların sayısı ise 500'ü bulur. benim oyuncumu arayıp 'senin işini hallettik' diyen lisansız menajerler var" diye konuşuyor.
    kulüp yöneticileri yüz vermezse ve fifa talimatları uygulanırsa lisansız çalışanların piyasadan silineceğini kaydeden altınparmak, "fransa'da işe devlet el attı. hepsini tek tek tespit etti ve bazılarını hapse bile attı. burada da işe maliye el atmalı. ben her şeyimi faturalı yapıyorum. vergimi ödüyorum ama lisansızlar kapkaççı gibi çalışıyor. bunlara parayı nereden nasıl kazandıkları sorulmalı" diyor.
    futbolcuların da hatalı olduğunu kaydeden altınparmak, "adam 15 menajere yetki veriyor.
    mehmet topuz'a da bir menajerle çalışmasını önermiştim ama dinlemedi" diyor.

    mizacına uymadı bıraktı
    arda turan'ın menajeri ahmet bulut, menajerlik sisteminin avrupa'daki gibi oturmadığını belirterek, "avrupa'daki yöneticiler lisanssız menajerle görüşmezler bile" diyor.
    fifa lisansı sınavının kendisine zor geldiğini belirten bulut, "3 ay çalışmıştım ama ilkinde alamadım. sonra 5.5 ay daha çalışıp aldım. bir çok menajer dil bilmiyor ama nasıl almış lisansı bilmiyorum" diye konuşuyor.
    ahmet bulut ile yaklaşık 4-5 ay menajerlik yapan eski futbolcu mustafa doğan da, "türk futbolcular çok duygusal, sürekli menajeri arar. akşamları eve şarjım bitik geliyordum.
    bu iş ödün vermeye dayalı. iyi bir futbolcunuz var ve 3 kulüp birden istiyor. hepsini idare etmelisiniz. türkiye'de her şeye başkanlar karar veriyor. oysa avrupa'da sadece sportif direktörle muhatap oluyorsun. mutlu olmadığım ve mizacıma uymadığı için bıraktım" diyor."
    http://www.referansgazetesi.com/…spx?hbr_kod=124023
709 entry daha
hesabın var mı? giriş yap