6 entry daha
  • 14. yuzyildaki buyuk veba salginindaki olumlerin en azindan bir kismina yol actigi dusunulmekte. tedavi edilmedigi taktirde olume yol acmasi neredeyse kesin. ilk 24 saatlik tedavi onemli olsa da, tedaviyle bile kurtulma orani 50-50. tam etkili bir asisi yok. eldeki asi da inflamasyona yol actigi icin pazardan cekilmis, ama vebaya yakalanma riskinin yuksek oldugu yerlerde kullanilma ihtimali de yok degil.

    domuz gribiyle karsilastirma yapmak acikcasi biraz sacma oluyor. hiyarcikli veba, eger global bir epidemi seviyesine ulasirsa, silinmeden once milyonlarca insani da beraberinde goturecek. avrupa'daki 8 yillik yayilma, silinme ve tekrar cikma periyodunda nufusun 3te 1inin vebadan oldugu dusunuluyor. tabii mantikli bir tahmin yurutmeye calisiyorum, elimde herhangi bir simulasyon yok.

    ama soyle de birsey var, avrupalilarin bir kisminin soyu, vebaya yakalanmis ve yenmis insanlara dayaniyor. hiv'ye de bagisiklik veya direnc gosterebilen bu kesimin hiyarcikli vebaya karsi bagisik olmalari da kuvvetle muhtemel. yani 14. yuzyilda vebaya yakalanmis bir akrabaniz varsa, bir nebze olsun rahat edebilirsiniz, genleriniz yeterince kuvvetli.
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap