2 entry daha
  • 20 haziran 2009 tarihli yazısında j. slavyanski'nin “başarılı bir anti-komünist olmak isteyenlere 40 tavsiye”sine referansla, türkiye'de şimdiki meselenin anti-komünizmden çok yenilenmecilik olduğundan dem vurmuş ve başarılı bir "yenilenmeci" olabilmek için gerekenleri aşağıdaki gibi sıralamıştır. ellerine sağlık.

    1. beğenmediğiniz, aşırı “ortodoks” bulduğunuz marksistleri “indirgemecilikle” eleştirdikten sonra bir nefes alıp türkiye’nin en temel ve belirleyici sorununun demokrasi ve demokratikleşme olduğunu ekleyin.

    2. sosyalizmi henüz çok uzaklarda görmenizin yaratabileceği “yanlış anlamaları” dengelemek için kimi konularda “gerçekçi ol imkânsızı iste” veya “hemen şimdi burada” türü sloganlara başvurun.

    3. yaşınız 60 civarındaysa, 1960’lı yıllarda “tip oportünizmine, revizyonizmine ve pasifizmine karşı” verdiğiniz mücadeleyle övünün. “bugün ne yapılması gerekir?” diye sorulursa da hiç tereddüt etmeden “bize tip gibi bir parti lazım” deyin.

    4. türkiye’de gerçek anlamda bir burjuva devrimi yaşanmadığını, modern sınıfların oluşmadığını, çağdaş bir topluma ulaşmak için daha bilmem kaç fırın ekmek yememiz gerektiğini söyledikten hemen sonra “sivil toplum kuruluşlarını” bu alanlarda göreve çağırın.

    5. sürekli olarak türkiye’de sosyalist solun güçsüzlüğünden, etkisizliğinden ve marjinalliğinden söz edin. “kürt sorunu” gündeme geldiğinde ise sosyalist solu bu sorunun çözümüne yeterince ağırlık koymadığı için eleştirin.

    6. sosyalizmin ancak uluslararası planda düşünülebileceğini, “bu işin tek ülkede olamayacağını” vurgulayın. “nasıl bir sosyalizm” sorusu gündeme geldiğinde ise hep paris komünü’ne atıfta bulunun, buradan örnekler verin.

    7. dünyamızın değiştiğini, süreçlerin başkalaştığını, artık yeni şeyler söylemek, yeni çözümlemeler yapmak gerektiğini sıkça tekrarlayın. bu arada sizden faşizm tanımı istenirse “tanımı zaten yapılmıştır” deyip dimitrov’un faşizm tanımını anımsatın.

    8. açık oturumlarda, panellerde, söyleşilerde öyle her şeyi kolay beğenmeyin, gerekiyorsa her şeye itiraz edin, eleştirilerinizi sakınmayın. ne tür bir girişimin solun önünü açacağı sorulduğunda ise “sol gereksiz tartışmaları, ayrıyı gayriyi bırakıp bir araya gelmelidir” deyin.

    9. elbette karamsarlık saçmak için değil, ama gerçekçilik adına “ülkede yaprak kımıldamıyor”, “herkes sinmiş, kabuğuna çekilmiş durumda” gibi şeyler söyledikten sonra, türkiye’de sosyalizmin “yeni toplumsal hareketlerle” mutlaka ittifak yapması gerektiğinden dem vurun.

    10. “cinsel taciz”, “erkek egemen söylem” ve “maçoluk” gibi konularda hoşgörüsüz olun, böyle işlere karışanları mahkûm edin. yumuşak ve anlayışlı yanınızı ise marx’ın “insani olan hiçbir şey bana yabancı değildir” sözüne atıfta bulunarak gösterin.

    http://haber.sol.org.tr/yazarlar/15478.html
108 entry daha
hesabın var mı? giriş yap