1 entry daha
  • 1903- 1943 yılları arasinda yasamis gazeteci, yazar, elestirmen, çeklerin milli kahramanlarindan biri.
    sovyetler birligine iki defa giden, izlenim ve calısmalarini cek gazete, dergilerinde anlatan fucik, cek gericilerince defalarca tutuklandi. komunist basin yasaklandi ve parti yeraltina gecti. nazi kusatmasi sirasinda
    fucik yeraltina girdi. tum zamanini marksist yazinsal, tarihsel calismalara verdi, aynı zamanda partinin yeralti merkezini orgutlenmesinde calisti. arkadaslariyle birlikte rude pravo ( kizil haklar) dergisini cikardi.
    bi sure sonra yakalandi ve hapise atildi. uzun sure işkence gordu ama kimsenin adini gestapoya vermedi. bir yildan fazla bir sure hapiste kaldiktan sonra 1943 yazinda berlinde idam edildi.
    pankrats hapishanesinde birkac cek sempatizani gardiyan kendisine kagit kalem verdi ve fucik’in ya disariya cikarilip saklanmasina yardim etti boylece yazarin olumunden sonra yayinlanacak olan “ daragacindan notlar” adli kitabın parcalari olusmaya basladi. kitapta yasadigi nazi vahsetini anlatir ama hep insanligin, komunizmin kazanacagina dair umur vardir yazdiklarinda: “beni hüzünle hatırlamayin” der.
    daracagindan notlar yayinlandiktan sonra cekoslavakyada buyuk ilgi gordu ve nazilerle savasan diger ulkelerin dillerine cevrildi.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap