• epicharmus da denir. m.ö. 540-450 arasında bir ara yaşadığı düşünülüyor. koslu epikarmus. herkesin bir kere adını anması lazım. bu adamın komedinin öncüsü olduğu düşünülüyor. filozof falan da ama komedi meselesi daha ilginç geldi şimdi. kendisi dorlu (doğru mu dedim ne yaptım. dor yani. komik oldu bak bu da.) komedinin kimden çıktığına dair atinalılarla dorlar arasında tartışma bile çıkmış. (bu dor lafı da başa bela.) hakkında bildiklerimiz, kendinden sonraki muhtelif yazarların yazdıklarından.

    komedinin öncüsü dedik ya açalım biraz. gülmenin, eğlenmenin, insanın içine kaçan şeytanın (gülmeyi şeytanla özdeşleştiren öküzlere hitaben yazdım bunu. çok yaşayın eskinin mal katolikleri) öncüsü değil elbet. komik olay örgüleri yaratan ilk kişi. hadi iddialı olmayalım. aristo'ya göre phormis ile birlikte öncülerden.

    peki epikarmus, söyle bana. acı acı gülmek nasıl çıktı? sen mi yazdın onu da? küçük hayatlarımızda, tarihte bir iğne ucu kadar bile iz bırakmadan geçip gidecek küçücük hayatlarımızda bir nefes mutluluk ve huzur peşinde koştururken, yaptığımız, yapamadığımız herşey için bir gün durup acı acı güldüğümüzde sen de bir yerlerden bize gülecek misin? "hepinizi kalemimin ucuna dolamıştım ben ama dinlemediniz beni ve kardeşlerimi" diyecek misin?

    bugün gelseydin pek süksen olurdu senin. yarımız acı acı gülerken, kalan yarımız kendini yok etmek ister gibi patlarcasına gülüyor. gülüşler eksik değil, acıdan ya da hazdan. tam senlik bir ortam epikarmus, salla lahdini kaldır kapağını. gözün görebileceği heryerde bir komedi var bugünlerde; eşeklerin başrolde olduğu.

    http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/1137.html
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap