• boyle bir meslek, ogreti varmis, ben yeni ogrendim. hic duymamis olmama ragmen hayati bir oneme sahip oldugu cok acik geldi bana.

    esas amaclari bilimi bilmeyen insanlara, bilimin nasil anlatilabilecegi uzerine dusunmek, fikir uretmek. peki kimler faydalanabilir; muzeler misafirlerine karmasik kavramlar anlatmak daha fazla ilgi cekmek icin, bilim ureten kurumlar pazarlama icin, pek cok kar gutmeyen kurum halki bilinclendirmek icin...

    bilim artik gittikce karmasik olmaya basliyor. hatta bilim adamlari bile baska alanlardaki calismalari algilamakta, takip etmekte zorluk cekiyorlar. durum boyleyken meslegi bilim olmayan insanlar icin durum daha da vahim. en fazla gunluk gazete okuyan insanlar, aslinda cok ciddi seviyede bilime maruz kalmaktalar. kullandiklari tum aletler, tedavi yontemleri karmasik bir bilim-teknoloji bilgisi ile calismakta. tabi ki insan bunlari bilmese de yasayabilir, fakat 21. yy insani politika uzerinden verdigi kararlar ile dunyayi degistirecek. bu kararlardan bir kaci kok hucre arastirmalari, kuresel isinma, evrim-yaradilis munazarasinin egitime yansimalari, uzay calismalari, klonlama. bu konularda politikacilar propaganda yaparken halkin bilinclenmesi icin bu tarz calismalarin yapilmasi cok buyuk onem tasimakta.

    bildigim kadariyla turkiye'de boyle bir alan yok, avrupa'da ve amerika'da ise belirli bir noktaya gelinmis. turkiye'de uygulama tabi ki sorunlarla baslayacaktir, evrim alaninda politik malzeme olacak, oznellik kacinilmaz olarak etkileyici olacak. yine de bir grup gencin, cocugun bilime olan ilgisini arttirabilecek, toplumu az da olsa aydinlatacaksa faydasi cok buyuk olacaktir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap