7 entry daha
  • jim jarmusch henüz bir öğrenciyken 1980'de çekmiş bu filmi. öncelikle acayip sıkıcı bir film: birbirinden kopuk anlamsız diyaloglar, uzun sabit görüntüler, alabildiğine kasvet... fakat acayip de güzel bir film. özellikle de başlangıç ve bitiş sahneleri: ağır çekimde newyork sokakları gösterilirken görüntüyü kesip rüzgar uğultusu ve çan sesleri eşliğinde newyork'un ara sokakları...film böyle başlıyor ve paris'e doğru giden bir gemiden görülen etkileyici bir manhattan manzarası ile bitiyor.

    --- spoiler ---
    newyork'un arka sokaklarında somnambül gibi dolaşan allie* sinemaya gider ve gösterimde olan the savage innocents adlı filmin afişini uzun uzun inceledikten sonra o sırada kitap okumakta olan patlamış mısır satan kıza yönelir:

    allie: selam, patlamış mısır almak istiyorum.
    kız: 75 cent.

    kız patlamış mısırı hazırlarken, allie parayı tezgahın üzerine koyar. mısırı alan allie'nin, tekrar kitabına dönen kızı bırakmaya niyeti yoktur:

    allie: sence bu filmi sever miyim?
    kız: quinn*'in eskimo filmi mi?
    allie başını sallar
    kız: hımm, filmden hatırladığım sahneler şunlardı; kurtçuk yedikleri ilk bölüm ve sonra yaşlı kadının hamile kızına anlattıkları: eğer doğacak olan ilk bebek erkek olursa, çocuğun şansı bol olsun diye fok yağıyla ovarlarmış. ikinci çocuk kız olursa da ağzına kar doldurarak öldürürlermiş.

    kızın anlattıklarını patlamış mısırını yiyerek ve en ufak bir şaşırma belirtisi olmadan dinleyen allie, kızın sözü bittikten sonra mısırını alarak uzaklaşır. kız ise tekrar kitabına gömülür.

    bu sahnenin hemen sonrasında allie'nin sinema lobisinde karşılaştığı adamla arasında geçen doppler etkisi diyalogunun ise mutlaka izlenmesi gerekir.

    --- spoiler ---

    bu arada, kanal d home video'dan çıkan filmin dvd kapağı muhteşem: yere serili bir yatak, pencere önünde ayağını kalorifere uzatmış bir halde geceliğiyle sandalyede oturan bir kız, yerde eski bir pikap ve dans etmekte olan allie. kapağa ilk bakışta allie'nin özürlü birini canlandırdığı sanılabilir; sanmayın.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap