6 entry daha
  • kemalizmin kadın hakları konusundaki düşmanlık şeklinde addedilmesi abartı kaçacak ayıpları, ortadoğunun feodal ve ataerkil toplum düzeninin ve bunu meşrulaştırma fonksiyonunu ifa etmiş, ifa ettirilmiş islamın kadın anlayışına kıyasla silik bir kopya gibi kalmaktadır. diğer yandan dönemindeki batı toplumlarındaki erkek egemen siyaset sistemi ile benzer tepkileri vermiş ve benzer retoriklere başvurmuştur.

    kadın hareketlerinin baskılanması, esasen kemalizmin kadınların haklarının eşitliğe doğru genişlemesine islamcıların olduğu şekliyle bir alerjisi olduğu için "değil", kendi kontrolü dışında siyasi / toplumsal hareket istememesinden olsa gerektir.

    (kadınların dünya üzerinde iki yüzyıl önceki ortalama durumuna nazaran bugünü daha ileri sayıyorsak) kemalizm ve mustafa kemal kadın hakları konusunda ilericidir. kendisinin kadın erkek eşitsiziliğinin direk deneyimleyeni olan bunun siyasetini yapan ilk osmanlı kadın hareketinin olduğu şekliyle ilerici olmaması bunu cerh etmez*. kadınların toplumsal hayata katılmasını şekilci bir batılılaşma fantazisinin bir bileşeni olarak teşvik ettiğini varsaysak bile bu son tahlilde kadınların hayrına olmuştur.

    bunun dışında konuyla ilgili kapsamlı entrileriyle türkiye kadın hareketlerinin tarihi konusunda bizi (en azından beni) bilgilendirdiği için floydian yazarımıza da teşekkürü borç bilirim. zaten kemalist değilim ama "orhan perverin kemalizm düşmanlığı"na, esasen bu konudaki tematik çalışmasının perspektifinin darlığına, bir sürü tarihi fenomeni bu perspektife sıkıştırmak istemesine, sırf bu ve benzer entrilerindeki bilgi yoğunluğuna hürmeten kayıtsız kalmak zorunda hissediyorum. kemalizm faşist öğeler barındırıyor. terminolojik anlamda emin olamadığım için faşist bir dönemdi diyemiyorum, dilimi korkak alıştırdığım için değil. mustafa kemal diktatördü, bunu kendim de telaffuz ediyorum. ama tarihin bir çok yüzü var, kadın hareketi, modernleşme, sanayileşme, kentleşme, kürt meselesi, islam, hatta türk milliyetçiliği bunların tamamının "kemalizm faşizmdi, mustafa kemal diktatördü" mottoları eşliğinde hatta bunları doğrulama yanlışlama niyeti çerçevesinde incelenmesi harcanan emeğe ve mevcut birikime haksızlık oluyor.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap