4 entry daha
  • 6. konya uluslararası mistik müzik festivali kapsamında, 27 eylül gecesi bir tanesini izleme fırsatı yakaladığım bir ayin. sırf bu iş için moğolistan'a, altay'a gitmek isteğim vardı yıllardır, beklediğim fırsat ayağıma geldi.
    katılımcılar, folklorik gösteriler yapan ya da sırf o an için bu işi öğrenmiş de gelmiş olan iki kişi değillerdi, bilakis şaman ve hatta şifacılarmış. altay cumhuriyetinden gelen bolat bayrişev ve arjan kezerekov çok güzel anlar yaşattılar bize. sağolsunlar.

    bolat bayrişev, şaman’ın bir çeşit transa geçmesini sağlayan kayçı imiş, arjan kezerekov ise bölgesinde yüzyılda bir gelen, iyileştirme, gelecekten haber verme gibi özel yeteneklerle bezenmiş bir şaman olarak tanınmaktaymış.

    fotoğrafı flaşla çekmeyin ve ayin sırasında dışarı çıkmayın uyarılarına rağmen, flaş kullanan ve hatta ısrarla kullanan öküzlerle, zırt pırt kımıldanan ve birazı da dışarı çıkan haşerata da selam olsun!! sanki zorla aldılar geldiler!
    bayıldım herşeye rağmen bu ayine, ve yaşattığı duygulara, değişik bir vecd hali vardı, kullanılan enstrümanlar ve çıkarılan sesler, nasıl etkileyici idi. girişte şaman ayini hakkında tanıtıcı konuşma yapan bir prof. "gırtlaktan çıkaracakları seslerden korkmayın, değişik tonlarda sesler çıkaracaklar" vs dedi. hocam diyecektim ne korkması? burtalci adamız biz * *. gerçekten de bazen brutal vokal gibi, bazen de bir kız çocuğu sesi, bazen erkek bazen kadın sesleri çıkararak tamamladılar. tek kötü yanı ateşin çakma olmasıydı, bu yüzden teatral düzeyde seyreyleydi olay. örneğin ateşe tuz attıklarında, su döktüklerinde çıkması gereken sesler ve dumanlar çıkamadı haliyle. bunun dışında şahaneydi.
    asıl şahane olan da neydi biliyor musunuz? içlerinde hiiiç bir ortadoğu etkisi, kaynaşmak zorunda kaldığımız iğrenç güneyli kavimlerden en ufak bir esinti, bizi esir alan oryantalizmden bir miskal ya da yıllardır kucağında hopladığımız arabesk etkilerden hiç biri yoktu. müthiş türktü, türk için, türke dair, türk tarafından bir geceydi vesselam. hala tüylerim diken diken oluyor. aah ortadoğu aah, aah yüzlerce yıllık göçmeler ah, bizi kaçar göçer hale getirmişsiniz ya ne diyeyim??
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap