794 entry daha
  • dini gerekcelerle bu teoriye saldiranlarin "sadece soru soruyorum dostum, bana neden saldiriliyor" ayaklarini artik birakmalari lazim. durust bir sekilde bu sorulara cevap araniliyorsa tonla kaynak var. biraz acip okusan "ilk bakteriler nasil rekabet icgudusu gelistirmis" gibi saf sorular en bastan gelmeyecek aklina, evrim konusunda dogru dusunmeyi ogreneceksin.

    rekabet icin illa icgudu mu gerekiyor? uc tane molekul dusun: a, b, c molekulleri. farzedelim ki bunlar yuksek sicaklik altinda tepkimeye girip abc diye bir bilesik olusturuyorlar, ve yine farzedelim ki bu bilesik, kimyasal bir katalizor gorevi gorup ortamda serbest halde bulunan diger a, b, c molekullerini yuksek sicakliga gerek kalmadan tepkimeye zorluyor ve yeni abc bilesikleri yaratiyor. boylece abc bilesigi en basitinden bir self-replicator (kendi kendini kopyalayan cisim) oluyor. bu durumda, bir dolu a, b, c molekulunun serbest dolastigi ortama bir adet abc bilesigi atarsan ne olacak? bu bilesik en yakinindaki molekulleri tepkimeye sokup kendi kopyalarini uretmeye baslayacak, kopyalar da kendi kopyalarini uretecek, vs vs. demek ki her bir abc kopyasi, ortaliktaki a, b, c molekulleri icin birbiriyle rekabet eder hale gelecek. bak icgudu falan yok, tamamen mekanik isleyen bir sistem, yine de rekabet cikti. simdi diyelim ki bu kopyalamalar sirasinda arada bir hatalar olusuyor, ortaya bozuk/hatali bilesikler cikiyor. (ne gibi kopyalama hatalari olabilir? belki bir tane abc bilesigi kendi kopyasini yarattiktan sonra kopyadan ayrilamiyor, ve ortaya bir abcabc bilesigi cikiyor. veya baska bir abc bilesigi fazladan bir b molekulunu tepkimeye dahil ediveriyor, ortaya bir abbc bilesigi cikiyor, vs.) bu "mutant"lar eger kendini kopyalama yetenegini kaybettilerse dogal olarak rekabetten cekiliyorlar. fakat kendini kopyalama yetenegini kaybetmemis bir mutant (diyelim abbc mutanti) rekabete yeni bir boyut kazandiriyor: artik bir yandan abc bilesigi, bir yandan da abbc bilesigi ortamdaki a, b, c molekullerinden kendi kopyalarini uretip duruyorlar ve hem kendi kopyalariyla, hem birbirlerinin kopyalariyla rekabet ediyorlar. bak hala icgudu yok, ve rekabet kizisti. eger abbc bilesigi bir sebepten kendini kopyalamada daha hizliysa, rekabette bir adim onde olacak ve bir sure sonra ortamda abc bilesiginden cok abbc bilesigi olacak. bak hala icgudu yok, dogal secilim islemeye basladi bile.

    simdi evrim hakkinda biraz okuyan insan er ya da gec boyle bir ornek gorur ve kisitli kaynaklar icin rekabet etmek ne demek kafasinda belirginlesir. rekabet etmek icin birak icguduyu, canli olmaya bile gerek olmadigini anlar. bunu yapmadan buraya gelip "peki evrimcilere soruyorum o zaman" entry'leri dosenen insan da hic kusura bakmasin, hakettigi cahil muamelesinin alasini gorur.
7208 entry daha
hesabın var mı? giriş yap