18 entry daha
  • 1934 yılında izmir'de gözlerini dünyaya açan usta yönetmen halit refiğ, bu sabah 75 yıl dolu dolu yaşadığı hayata istanbul'da veda etti.

    ortalama bir sinema ve televizyon izleyicisi , hoşuna giden , sevdiği filmlerin dizilerin yönetmenlerinin kim olduğunu bilmez, merak da etmez aslında. filmleri bize en çok sevdiren oyunculardır. oysa ki; oyuncuyu yöneten yönlendiren göz olmadıkça bizim o filmleri sevme ihtimalimiz çok azdır.

    gurbet kuşları'nı sevdim, kedisi olcay'a ölümünden sonra kimin sahip çıkacağını dert edinen olcay hanım'ın ölüm korkusunu anlattığı hanım'ı sevdim , karılar koğuşu'nu; kemal tahir'i, tözey'i, hanım kuzu'yu tanıdım ve sevdim, teyzem üftade'yi, kurtar beni'deki imam salih (talat bulut) ve ayten'i (gülşen bubikoğlu) sevdim, işkence sahnesi ile gece rüyalarıma giren leyla ile mecnun'u sevdim, final sahnesi ile beni ters yüz eden o kadın'ı sevdim, bebe kaynını büyütüp koca edinecek sultan gelin'i sevdim, perihan ve ömer'in kırık hayatlar'ını sevdim, göklere tutkuyla bağlı şafak bekçileri'ni , gülümseten evcilik oyunu'nu , bir türk'e gönül verdim diyen eva'yı sevdim. eser sahibi olduğu fatma bacı'yı (gülsüm ana) sevdim... hasılı...tüm bu filmleri, oyuncularını, mekanlarını sevdim... siz de sevdiniz . halit refiğ sevdirdi.

    bu sabah halit refiğ, sonsuzluğa açılan kapıdan girdi, yolu aydınlık olsun dilerim.

    sevenlerinin ve türk sineması severlerin başı sağolsun.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap