• 65 kartlı bir deste ile bakılan aşk falıdır. eski izmir büyücüleri bu deste ile yalnızca aşk falı bakmaz, aynı zamanda büyü de yaparlarmış.

    deste'de kişi kartlarından daha önemli olarak magların, yani büyücülerin ruhları ve elementlerin ruhları vardır öncelikle:

    maglar;

    attart: toprak ana, iyi güçlerin büyücüsü
    valide: kötü ana, karanlık güçlerin kullanıcısı

    element ruhları ise:

    selena: abanozun ruhu
    ariman: yakutun ruhu
    bedes: zümrüdün ruhu
    isfahan: elmasın ruhu

    bunları dört temel element kartı izler.

    abanozun çarkı
    ateşin yakutu
    suların zümrüdü
    büyük elmas

    kadınlar, kendi arasında (yaş durumuna uygun olarak) hanımlar ve sultanlar olarak iki gruba ayrılır ve dört temel elemente göre isimlendirilirler.

    genç olanlar, yani hanımlar:

    tattaret: abanozun hanımı
    selçukassa: yakutun hanımı
    mida: zümrüdün hanımı
    dastar: elmasın hanımı

    daha yaşlılar, yani sultanlar:

    assyranta: abanozun sultanı
    urmiaa: yakutun sultanı
    parsadra: zümrüdün sultanı
    adhamdeva: elmasın sultanı

    erkeklerde de aynı ayrımlar vardır. gençler, yani beyler:

    sunit: abanozun beyi
    saah: yakutun beyi
    aral: zümrüdün beyi
    gamhat: elmasın beyi

    yaşlılar, yani hükümdarlar:

    turan: abanozun hükümdarı
    tagral: yakutun hükümdarı
    eprahhat: zümrüdün hükümdarı
    dare: elmasın hükümdarı

    destede elementlere göre ayrılan son kartlar, atlardır:

    munzur: abanozun siyah atı
    kalif: yakutun kır atı
    hesse: zümrüdün atı
    zara: elmasın beyaz atı

    mag, element, insan ve at kartlarından başka, 35 tane sembol kartı vardır ki bunlar yaşamın içinden gelmektedir. bu kartlar arasında mektup, deve, yatağan, nil nehri, fareler, kız çocuğu vb. bulunur.

    mara meimaridi tarafından yazılan kitapta kartların anlamlarından başka kehanet için, kökeni iran ve hindistan'a kadar uzanan ve bir kişi kartı etrafına 26 kart açılarak bakılan tanridna yöntemi ile, tarot kartları ile de en fazla kullanılan yöntem olan imparatorluk haçı (kelt haçı) yöntemi anlatılmıştır.

    katina'nın aşk falı'nda önemli noktalardan bir tanesi, açılıştan önce element ruhlarının ayrılıp bir kenara konması ve seansın sonunda soru sorana yol göstermesi için bir tanesinin seçilmesidir. ayrıca bazı tarotçuların kelt haçı yönteminde kaderin kişiyi destekleyip desteklemediğini söylemesi gibi, katina'nın destesinde de son çıkan kartın olumlu ya da olumsuz olmasına göre sorunun yanıtı aranır.

    eski izmirin kozmopolit yapısına uygun olarak, izmirli büyücülerin arasında da müslüman, hıristiyan ya da yahudiler bulunmaktaydı. nitekim dilden dile aktarılan bilgilere göre, izmirli büyücülerin inanış yollarının ayrı olmasına rağmen hepsinin tek tanrıya inandığı anlaşılmaktadır.

    deste ile bakılan fallarda da ortak noktalar önplana çıkartılmaktadır. klasik tarot destelerinin ortak anlatımından farklı olarak, katina destesi'nin net bir hikayesi yok görünmektedir. klasik destelerde doğum-büyüme-ölüm-yeniden doğuş temalı efsanelerin ortak bir özeti okunabilirken, katina destesi bu işi daha çok anneden kızlarına, ustalardan çıraklarına aktarılan bilgilerle yapmaktadır.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap