236 entry daha
  • dün akşam ntv'de hülya uğur tanrıöver tarafından eleştirilen film . bazı fikirlerine iştirak etmekle beraber çoğuna katılmıyorum. iştirak ettiklerim: havada ay ve yıldızın bir araya gelme sahnesi, traş aynasından yansıyan görüntü, ailelerle konuşma sahnesindeki acıklı müzik. evet bunlar olmasa daha iyi olurdu bence de. ha bir de son sahnede üsteğmen ateş etseydi çok daha gerçekçi olurdu film.

    gelelim katılmadıklarıma. bir kere en anlayamadığım şey, şu yüz başı karakteri üzerinden filmin etiketlenmesi durumudur. tsk'daki herhangi bir yüzbaşı kadar doğal ve gerçek bir karakter çünkü.

    ''...bu film iki anlamda şöven olarak görülebilir. ben cinsiyetçi olduğunu iddia ediyorum. filmin açılış cümlesi birinci ya da ikinci diyalog; bu çocuklar nasıl çocuklardı ve hemen gelen diyalog şudur; dans ederler ama kıvırmadan erkek gibi. bunun tersi nedir karılar kıvırır karı kelimesini de özellikle kullanıyorum. görenler o sahneyi çok iyi hatırlayacaklardır ama bizler dışında kadınlar feministler dışında kimse bunu düşünmemiştir bile...''

    sanırım hanfendi filmi o kadar büyük bir önyargı ile izlemiş ki, baştaki ironik sahneyi anlamamış ya da anlamak istememiş. zira (maskülen, kaba-saba, kadın düşmanı ve bence bu yüzden de gerçek) yüzbaşımız, ''askerimiz oynar ama karı gibi kıvırmaz'' dediğinde, bize perdede gösterilen mezdeke gibi kıvıran kepçe kulaklı askerdi. yine ''askerimiz bir halt eder ama yalan söylemez'' dediğinde, askerin el bombasını tuvalete nasıl düşürdüğü ile ilgili attığı palavraları izledik perdede.

    yine çatışma sahnelerinde fonda devamlı gösterilen şu fatih ve akıncıları tablosu da gayet ironikti. zira oradaki askerlerin hiçbiri tablodaki gibi on kaplan gücünde değildi. çoğu kafasından gözünde vuruldu. kimisi korkudan delirdi ve eline silah alamadan, bir kurşun dahi atamadan öldü. güçlüyüz, hazırız, bilmem neyiz yazısı kadar ironikti o tablo.yine ortadan ikiye çatlamış ve yamulmuş ne mutlu türküm diyene yazısı, askerin son sahnede büstü eline alıp ne yapacağını bilememesi... gayet anlamlıydı.
553 entry daha
hesabın var mı? giriş yap