1 entry daha
  • web sayfasında aşağıdaki şekilde tanıtılan enstitü:

    avrupa toplulugu enstitüsü, türkiye cumhuriyeti'nin 14 nisan 1987 tarihinde avrupa toplulugu'na tam üyelik basvusunu yapmasindan hemen sonra 18 nisan 1987 tarih ve 3389 sayili kanun ile üniversitemiz rektörlügü'ne bagli olarak kurulmustur. yüksek lisans ve doktora egitimi vermek suretiyle kamu ve özel sektörün ab konularinda ihtiyaç duydugu nitelikli uzman yetistirmek, türk sanayi ve is dünyasinin ihtiyaç duydugu alanlara arastirmalari kanalize etmek suretiyle azami yarar temin etmek enstitümüzün temel amaçlarindandir. 1999 yilinda ab konularina ilginin artmasina paralel olarak tezsiz yüksek lisans (gece egitimi) programlari baslatilmistir.

    marmara üniversitesi kurucu rektörü prof. dr. orhan oguz'un degerli katkilariyla kurulan avrupa toplulugu enstitüsünün ilk müdürlügünü prof. dr. halûk kabaalioglu yapmistir. bugün bu görev prof. dr. aslan gündüz tarafindan yürütülmektedir.

    marmara üniversitesi göztepe kampüsündeki jean monnet binasinda etkinliklerini sürdüren enstitümüzün yakin gelecekte yeni bir binaya geçmesi planlanmaktadir.

    enstitümüz, ab konularinda türkiye'de egitim veren diger kurumlardan farkli olarak, yüksek lisans, doktora ve tezsiz yüksek lisans egitimi saglayan ve bu egitimi üç anabilim dali (hukuk, uluslararasi iliskiler ve iktisat) halinde sunan yegane kurumdur. türkiye'de belli üniversite ve devlet kurumlarinin faydalandigi jean monnet bursundan enstitü ögrencilerimiz de yararlanmaktadir. bu burs kapsaminda ögrencilerimiz en çok bir yil süre ile avrupa'nin çesitli ülkelerinde yüksek lisans yapabilmekte ve arastirma faaliyetlerinde bulunabilmektedirler. enstitümüz ayrica, bünyesinde bulunan avrupa dokümantasyon merkezi ile de ögrencilerine ve ziyaretçilere en iyi sekilde hizmet vermektedir.

    helsinki zirvesinden sonra ülkemizin aday üye statüsü kazanmasiyla birlikte daha da önemli hale gelen enstitümüze talep ve mezunlarimizin is bulma olanaklari her geçen gün artmaktadir. enstitümüz mezunlari kamu kesiminde ve özel sektörde çok iyi kosullarda is bulma imkanina sahiptirler. su anda 20 civarinda mezunumuz disisleri bakanligi'nin çesitli kademelerinde görev yapmaktadirlar. bankalar, finans kuruluslari, hukuk bürolari, danismanlik sirketleri, meslek kuruluslari, medya kuruluslari, holdingler ve üniversitelerde çalisan pek çok mezunumuz bulunmaktadir.

    kurulusundan bu yana enstitümüzde 50'den fazla yabanci ögretim üyesi ders vermis ya da seminerlere katilmistir. bu ögretim üyeleri arasinda avrupa hukukunun kurucularindan sayilan prof. dominik lasok, avrupa topluluklari komisyonu eski onursal genel sekreteri ve floransa avrupa üniversitesi enstitüsü eski rektörü emile noel, avrupa parlamentosu basin sözcüsü dr. guy vanhaeverbeke gibi ünlü isimler de bulunmaktadir. enstitümüz brüksel'de bulunan tepsa (trans european policy studies association) ile yakin isbirligi halindedir.

    enstitümüze pek çok türk üniversitesinden basvurular oldugu gibi, libya, yunanistan, polonya, ingiltere gibi ülkelerden de yabanci ögrenciler enstitümüzde ögrenim görmüslerdir.

    birçok proje ve yayina imza atmis olan enstitümüz, halihazirda çesitli projelerin yürütücülügünü yapmaktadir. ayrica, enstitümüz tarafindan 20'ye yakin kitap çikarilmistir. sahasindaki tek düzenli yayin olan avrupa arastirmalari dergisi, ve bogaziçi üniversitesi ile isbirligi içinde yayinlanan "discussion paper" lar da enstitümüzce hazirlanmaktadir.

    merkezi brüksel'de bulunan uluslararasi avrupa toplulugu çalismalari dernegi ecsa'nin türkiye ayagi avrupa toplulugu arastirmalari türk üniversite birligi tunaecs'in faaliyetleri enstitümüzce yürütülmekte, bu çerçevede brüksel ecsa merkezi ile türkiye üniversiteleri arasinda iletisim ve türkiye üniversiteleri arasinda esgüdüm saglanmaya çalisilmaktadir. yine ayni baglamda, ecsa'nin yayinladigi avrupa toplulugu çalismalarinda kim kimdir isimli yayinin türk akademisyenlere iliskin kismi tunaecs tarafindan hazirlanmistir. düzenli olarak çikarilan tunaecs bülteninin hazirlanmasinda enstitümüz ögretim görevlileri etkin olarak yer almaktadirlar.

    (bkz: http://www.marmara.edu.tr/eci/main.html)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap