4 entry daha
  • opucuk
    wendybird peter panin golgesini peter'e dikerken parmagina takar bu kucuk, koseli can biciminde, metal koruyucuyu.
    simdi diyeceksiniz 'ne var, butun hikayelerde dikis diken zarif bir el varsa yuksukte vardir, dikis dikmeyi biliyolar da dikiyolar di mi, bu nasil ornek, bu nasil tanim?' ben de diyecegim ki 'bakin bir hikayede birseyin bahsi geciyorsa mutlaka bir rolu vardir o hikayede', hatta hemen (bkz: guy de maupassant) (bkz: leo tolstoy) (bkz: kisa oyku) vb..
    mesela pamuk prensesin annesi cocuksuzluktan bedbahtliktan olacak yuksuk takmayi unutur bir gun de, parmagina igneyi batirir, bir damla kan damlar pencere pervazindaki kara, sonra o tarihi dilekleri siralar arka arkaya; pencerenin yapildigi abanoz gibi simsiyah saçli, kar gibi beyaz tenli, kan gibi kirmizi dudakli bir kiz cocugum olsun.. ve o dilegin gerceklesecegi tutar da kralicemiz doyamayacak olsa da dunyadaki tum cocuklarin doya doya dinleyecegi bir hikaye karakteri cikar ortaya.. simdi diyelim ki o yuksukten hic bahsedilmeseydi olur muydu parmaga batan igne, kanin karla yarattigi tezat, bu tezatin cagristirdigi dilekler, pamuk prenses? yaa gordunuz mu?
    simdi geri donelim peter pana. bu yuksuk wendynin parmagini korumakla kalmaz, ayrica cok onemli bir noktada karizmasini da kurtarir.. dikis sirasinda peter'e kani kaynayan wendy, dikis bittikten sonra 'sana bir opucuk verecegim' der.. peter ne yazık ki kayıp bir cocuk* oldugu ve neverlandde buyudugu icin opucugun ne oldugunu bilmez.. elini acar, ver bakalim diye dusunerek.. wendy doluya koyar almaz, bosa koyar dolmaz, bir kacis olarak yuksuk gelir aklina, birakiverir parmaginin ucundan yuksugu peter'in avucuna..
    tabi yuksugun bu hikayede romantik bir yeri olmasinin disinda, ayni pamuk prenses orneginde oldugu gibi olaylar gelisir turunden de bir onemi vardir.. bu opucuk karsisinda duygulanan peter'de wendy'e bir opucuk olarak dugme verir.. bu dugme wendy'nin boynundaki zincire takilir, daha sonra hinzir ve kiskanc tinkerbell tarafindan acik hedef olarak kayip cocuklara sunuldugunda, hedefi bulan tek okun onunde bulunarak wendykusunun hayatini kurtarir..
    neymis efendim yuksuk diyerek gecmiyormusuz..
    hos bir ayrinti olarak da hikayede gercek bir opucuge de yuksuk dendigini, ve boylece isim esleme oyununda bosta hicbir sikkin kalmadigini da eklemek isterim..
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap