3 entry daha
  • doğru ama eksik bir laf.

    türk dediğin etnisite dışında birkaç projeden ibaret, kürt de aynı şekilde. bu memleketi birarada tutan bir türklük olduğu, olması gerektiğini düşüdüğümüz sürece var olacak türklük, bütün milliyetçi eğilimleriyle kürtlüğü besliyor yıllardır. evet kürtler, "biz türküz" demediler, asimilasyonu kabul etmediler ve o proje çöktü. bugünse kürdüz diyen kürde karşı türk, türküz diyen kürde karşı kürt iki uzlaşmaz kutup gibi giriyor toplum tahayyülümüze.

    şu memleket bir türklük uhusu olmadan dağılacak halde değildi aslında. bu uhuyu ısrarla kullanmak istedikçe, kürdü sorun haline getirdik. cumhuriyet kurulurken "biz" fikri yaratma sevdası şiddetle bastırılmış ayaklanmalarda kürdün gösyaşı oldu. biz hiç "biz" olamadık yani. kürt bizden olamıyor diye çektirdiğimiz onca acının sonucunda bir fırtına* biçtik.

    artık biz diyince yalnızca türk olanlar anlaşılır olduğundan, bu sefer birbirine saygı gösteremeyip birbirini sindirmeye çalışmış bir çift gibi biz hiç biz olamadık diyip onları yani kürtleri dışlıyoruz.

    bu memleketin bir olmaya ihtiyacı yok elbet. birbirini sevmek zorunda da değil, bu açık. ama birarada yaşamak istiyorsa, birarada olmanın asgari şartlarını sağlaması gerekiyor. işte o zaman "biz" diyince türklük veya kürtlük akla gelmez. bizlik başka yerlerden çıkar. etnik kategorilerden kopar. artık biz dediğimizde aklımıza bir karşıt olarak başkası gelmez.

    nihayetinde diyeceğim, kardeşliği etnisiteden kurmak zaten dert. bizim türk olup kendi içimizde kardeş olabildiğimiz, bir olabildiğimiz bile şüpheli. işte bu nedenle bir zorunluluk değil ama bir temenni olarak kardeşlik halklar arasında değil bu memlekette yaşayan insanların arasında doğabilir ancak.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap