2 entry daha
  • beethoven'in ilk "romantik" senfonisi (mi bemol majör, op.55). bestecinin rustunu ispatladigi ve müzik tarihinde yeni bir cigir actigi eseridir. ilk seslendirilisi kont franz joseph von lobkowitz'in palasinda gerceklesmis (3 ocak 1805). halka acik ilk temsil ise 7 nisan 1805'de, theater an der wien'de verilmis.

    beethoven'in sekreterligini yapmis besteci ferdinand ries'in anlattigina göre napolyon'un imparatorluk ilan etmesine (2 aralik 1804) cok icerlemis olan beethoven, senfoninin ilk sayfasini yirtip atmis. bu sayfanin üst kisminda "bonaparte", altinda da "luigi beethoven" yaziliymis. ferdinand ries'e sunlari söylemis besteci:

    "ist er auch nichts anderes wie ein gewöhnlicher mensch? nun wird er auch alle menschenrechte mit füßen treten, nur seinem ehrgeize frönen, er wird sich nun höher wie alle anderen stellen, ein tyrann werden!" ("o da siradan biri (alisilmis politikaci) degil mi sadece? simdi bütün insan haklarini ayaklari altina alacak, yalnizca kendi ihtirasini tatmin edecek; kendini herkesten üstün görüp bir tiran olacak.")

    sonrasinda beethoven yapitini kont lobkowitz'e ithaf etmis. senfoni ilk defa 1806'da yayimlandiginda ise su basligi tasiyormus: "sinfonia eroica, composita per festiggiare il sovvenire di un grand uomo" ("kahramanlik senfonisi, büyük bir adamin hatirasini kutlamak icin bestelenmistir")

    bkz: http://www.aeiou.at/bt-ero.htm

    bölümleri:

    allegro con brio
    marcia funebre. adagio assai
    scherzo-allegro vivace
    finale-allegro molto
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap